Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NAHRADÍ IMPLANTACE STENTGRAFTŮ KLASICKOU CHIRURGICKOU LÉČBU VÝDUTÍ AORTY? PRO

D. Kučera (Ostrava)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXII. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: Česká společnost kardiovaskulární chirurgie

Cíl: cílem sdělení je objasnit způsob hojení a remodelace aorty po úspěšné endovaskulární léčbě disekce aorty typu B a analyzovat bezpečnost a dlouhodobý efekt endovaskulární léčby aneurysmat a disekcí sestupné hrudní aorty v porovnání s léčbou chirurgickou.

Materiál a metodika: Během let 2000 až 2013bylo na našem pracovišti léčeno celkem 34 pacientů pro disekci aorty typu B a 42 pacientů s aneurysmatem sestupné hrudní aorty. Pacienti byli podrobeni vyšetřením, které zahrnovaly základní biochemické vyšetření, tlakové 24 hodinové Holterovské vyšetření, CT angiografické vyšetření(CTA) aorty, vyšetření transesofageální echokardiografií (TEE) a digitální subtrakční angiografii (DSA). V dalším průběhu byli pacienti podrobeni sledování, které spočívalo v provedení základního laboratorního screeningu a provedení CTA aorty a to v 6 měsíčních intervalech první 2 roky a v ročních intervalech následně.

Výsledky: Pro disekci aorty typu B byl zjištěn statisticky významný rozdíl celkového průměru hrudní aorty mezi hodnotami na začátku sledování a hodnotami po 12 měsících (p = 0,0355), po 24 měsících (p = 0,0186) a po 36 měsících (p = 0,0154) a to ve smyslu zmenšení průměru hrudní aorty, která je dána statisticky významným nárůstem plochy pravého a zmenšením plochy falešného lumen. Pro oblast břišní aorty nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl celkového průměru aorty mezi hodnotami na začátku sledování a hodnotami po 12 – 36 měsících. Pro aneurysmata sestupné hrudní aorty byla zjištěna velmi nízká hladina periprocedurální morbidity a mortality a nulová mortalita spojená s aneurysmatem v následném sledování. Závěr: Endovaskulární léčba sestupné hrudní aorty u aortálních aneurysmat či disekcí aorty typu B se jeví ve střednědobém horizontu jako léčba účinná s nižším rizikem komplikací ve srovnání s léčbou chirurgickou.