Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RENÁLNÍ DENERVACE POMOCÍ KATÉTRU THERMOCOOL NA EXPERIMENTÁLNÍM BIOMODELU

J. C. Lubanda, P. Neužil, M. Mlček, Š. Havránek, M. Chochola, A. Linhart, O. Kitnar (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod a cíl: katetrizační renální denervace (RDN) je léčebná metoda, která byla vyvinuta k léčbě rezistentní hypertenze.  Standardně se používá systém Simplicity vyvinutý firmou Ardian. Nicméně tento systém není chlazený což představuje vyšší riziko termálního poškození intimy a medie, před efektivním zasažením adventicie, kde jsou uložené cílové nervy. Navíc systém Simplicity má vysokou pořizovací cenu, která významně limituje její dostupnost. Z těchto důvodů je velká snaha nalézt stejně účinné metody RDN s možností širšího uplatnění a s lepší cenovou efektivitou. Jednou z možností je využití chlazeného ablačního katétru Celsius Thermocool (TC). Účinnost a především bezpečnost RDN pomocí tohoto systému není zatím známa. Cílem této práce je srovnat účinnost a bezpečnost RDN pomocí těchto dvou systémů na prasečím biomodelu.
Metody a výsledky: u 9 prasat byla provedena RDN pomocí katétru TC (n=5) a systému Simplicity (n=4). Průměrný počet aplikací byl 5-6 v každé skupině. Průměrná podaná RF energie, která vedla k signifikantnímu poklesu impedance se významně lišila u obou skupin (TC 14,4± 0,8 W vs Simplicity 8±0W, p<0,0001). Průměrná doba aplikace RF energie byla podobná (120 sekund). Průměrný pokles impedance byl pro TC 19%±0,03 a Simplicity 11%±0,03, p = 0,02). Během aplikace došlo k změně teploty Tmax TC 41°C vs 57 °C, p< 0,001). Koncentraci reninu, aldosteronu, Na, K, Urey, Kreatininu a Cystatinu C před RDN a hned po RDN se významně nelišily u obou skupin.
Závěr: naše předběžné časné výsledky ukazují, že provedení RDN pomocí TC katétru je stejně bezpečné ve srovnání se systémem Simplicity na experimentálním prasečím biomodelu. Z  histologických výsledků bude srovnána efektivita a kvalita RF léze a eventuelní poškození endotelu u obou zařízení.