Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SYSTÉM HOME MONITORING V AMBULANTNÍ KARDIOLOGICKÉ PRAXI

O. Ošmera, A. Bulava (České Budějovice)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Telemetrické sledování pacientů s implantabilními přístroji v kardiologické praxi systémem Home Monitoring (HM) BIOTRONIK je využíváno v řadě kardiocenter. Kardiocentrum České Budějovice bylo oceněno mezi 10 nejprestižnějšími celosvětově v oblasti telemetrického sledování systémem HM. V souvislostí s optimalizací jeho využití je snahou umožnit širšímu spektru odborníků přístup k datům z implantátů.
Cíl: Pilotní projekt rozšíření užití systému HM v kardiologické praxi týkající se referujících spádových nemocnic a ambulantních kardiologů pečujících o pacienty s implantabilními přístroji – kardiostimulátory (KS) a defibrilátory (ICD), případně systémy pro srdeční resynchronizační léčbu (CRT, CRT-D) – a jeho zhodnocení v odstupu 2 let.
Popis: Systém kontinuálního sledování s periodickými automatickými a „událostmi iniciovanými“ přenosy dat se ukázal jako spolehlivý způsob managementu pacientů s implantabilní přístroji. V případě dostupnosti a porozumění dat z implantátů u relevantních pacientů v našem okruhu referujících kardiologů byl tento systém hodnocen jako funkční a použitelný v klinické praxi prakticky všemi respondujícími kardiology. Přehlednost a použitelnost pro klinickou intervenci pak byla kvalifikována minimálně jako středně dobrá. Největším přínosem pro praxi byla hodnocena detekce asymptomatických událostí, kontinuita sledování pacientů a dále možnost ověření antiarytmické terapie. Více než 80% responderů považuje za limitaci širšího využití zejména absenci úhrady telemetrické kontroly, jen asi jedna třetina hlubší potřebu porozumění systému.
Závěr: Využitím prostředků telemonitoringu v systému HM lze přispět k časnější a efektivnější léčbě kardiologických pacientů. Předpokladem rozšíření tohoto typu péče do širší ambulantní kardiologické praxe se ovšem jeví úhrada tohoto typu péče a další vzdělání pro zainteresovavané odborníky.