Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STANOVENÍ MOČOVÉHO ALDOSTERONU V DIAGNOSTICE PRIMÁRNÍHO ALDOSTERONISMU

M. Solař, E. Malířová, M. Ballon, J. Ceral (Hradec Králové)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Cíl:
Cílem práce bylo posouzení reprodukovatelnosti a interpretace stanovení močového aldosteronu (MA) v diagnostice primárního aldosteronismu (PA).

Soubor:
Do studie byli zařazeni zdraví dobrovolníci a nemocní s klinickým podezřením na PA, u kterých bylo indikováno provedení supresních testů infuzí fyziologického roztoku.  

Metodika:
U všech jedinců zařazených do studie bylo provedeno stanovení hladiny MA ve 24-hodinovém vzorku moči. Sběr moči byl prováděn při zvýšeném perorálním příjmu kuchyňské soli.
Data zdravých dobrovolníků byla použita ke stanovení horní hranice normy. U nemocných s podezřením na PA bylo vyšetření moči dvakrát opakováno s cílem posoudit reprodukovatelnost stanovení MA.
Hodnoty MA byly interpretovány s ohledem na výsledky supresních testů. Diagnóza PA byla u každého nemocného potvrzena nebo vyloučena na základě souhlasných výsledků dvou supresních tesů provedených za stejných podmínek, tj. po vysazení medikace interferující se systémem renin-angiotenzin-aldosteron. Nemocní s rozdílnými výsledky supresních testů byli ze studie vyloučeni. 

Výsledky:
Na základě vyšetření 30 zdravých dobrovolníků byla stanovena horní hranice normy MA - 43 nmol/d při močovém odpadu sodíku ≥ 200 mmol/d.
Hodnocení reprodukovatelnosti MA bylo provedeno u 40 nemocných s podezřením na PA. Rozdíl mezi oběma vyšetřeními byl > 20% u 29 (73%) nemocných.
Osmdesát pět vzorků moči od 40 nemocných s podezřením na PA bylo použito ke zhodnocení interpretace výsledků MA. MA ≥19 nmol/d byl spojen s 96% senzitivitou a MA ≥ 92 nmol/d  odpovídal 96% specificitě pro stanovení diagnózy PA. Horní hranice normy (43 nmol/d) byla charakterizována 77% senzitivitou a 60% specificitou. 

Závěr:
Stanovení MA lze použít jako konfirmační test u nemocných s podezřením na PA. Vyšetření je přínosné pouze v případech, kdy jsou zjištěny velmi vysoké nebo velmi nízké hodnoty MA.