Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KONSTRIKTIVNÍ PERIKARDITIDA

K. Krása, O. Piskač, E. Krčová, M. Malý, M. Zavoral (Praha)
Tématický okruh: Kazuistiky
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Konstriktivní perikarditida je následek zjizevnatění a ztluštění perikardu, omezující diastolické plnění komor. Klinicky se projevuje nízkým srdečním výdejem a městnáním v systémových žilách a je neodlišitelná od restriktivní kardiomyopatie. Diferenciálně diagnostický postup spočívá v oboustranné srdeční katetrizaci s objasněním hemodynamických poměrů, ze zobrazovacích metod pak CT či MR. Jedinou kauzální léčebnou možností je perikardektomie.

Kasuistika: 50-letý pacient byl přijat pro progresi dušnosti do stadia NYHA III, bolesti na hrudi a známky pravostranného srdečního selhání. Laboratorně BNP 222, trombocytopenie a elevace GMT. Byla provedena SKG s normálním nálezem na koronárních tepnách a zjištěny masivní kalcifikace v perikardu. Byla doplněna pravostranná katetrizace s nálezem vysokých plnících tlaků pravé i levé komory, plicní hypertenze a ekvalizací plnících tlaků. Následné CTAG vyšetření ozřejmuje nesplývající kalcifikace perikardu. TTE s nálezem známek konzistentních s dg. KP (septal bounce, respirační varibilita průtoku AV chlopněmi ). Na indikačním KCH semináři pacient doporučen k perikardektomii, která byla provedena s dobrým konečným výsledkem.

Závěr: Konstriktivní perikarditida je vzácné onemocnění, které je na základě fyzikálního vyšetření a zobrazovacích metod dobře diagnostikovatelné. Kauzální terapie je chirurgická. Etiologicky se jedná hlavně o idiopatickou KP, po srdeční operaci a  postiradiační.