Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSKYT LATENTNÍ OBSTRUKCE VÝTOKOVÉHO TRAKTU LEVÉ SRDEČNÍ KOMORY PŘI ZÁTĚŽOVÉ DOBUTAMINOVÉ ECHOKARDIOGRAFII

J. Maňoušek, M. Šišáková, P. Kala, J. Špinar (Brno)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod. Úzký výtokový trakt levé komory (LVOT), septální hypertrofie, změny geometrie mitrálních cípů, papilárních svalů a závěsného mitrálního aparátu, větší mitrální cípy a hyperdynamická levá komora představují faktory, které mohou vést k latentní (tj. zátěžové) obstrukci výtokového traktu levé srdeční komory. Ta se nejčastěji projeví dušností, stenokardií či synkopou při námaze.
Cíl práce. Zjistit četnost výskytu latentní obstrukce výtokového traktu levé komory u pacientů přicházejících na naše pracoviště k dobutaminové zátěžové echokardiografii z diferenciálně diagnostické indikace.
Soubor. V období od června 2007 do února 2012 jsme provedli 345 diagnostických zátěžových dobutaminových echokardiografických vyšetření.
Výsledky. Dopplerovské známky latentní obstrukce LVOT jsme zjistili u 76 pacientů, tj. 22% souboru. Významnou obstrukci (gradient LK/LVOT nad 50mmHg) mělo 69 pacientů, tj. 20% souboru. Maximální gradient latentní obstrukce LVOT činil 36-270mmHg, resp. 51-270mmHg. 19 pacientů (5,5% celého souboru) ze 76 s latentní obstrukcí bylo pro pozitivitu dobutaminové zátěže indikováno ke koronarografickému vyšetření, z nich 12 (tj. 3,4%) následně revaskularizováno. U jednoho pacienta byla provedena kurativní perkutánní transluminální septální myokardiální alkoholová ablace (PTSMA) s velmi dobrým klinickým efektem.
Závěr. Výskyt latentní obstrukce LVOT u pacientů podstupujících zátěžovou dobutaminovou echokardiografii činil v našem souboru 20%. Tento fenomén může být příčinou klinických obtíží řady pacientů s jinak negativním zátěžovým testem. Na jeho vzniku se podílejí faktory zmíněné úvodem. Klinicky závažná je kombinace s hypertrofií stěn a ischemickou chorobou srdeční. Lékem volby jsou verapamil, nebo betablokátory. U nejtěžších forem latentní obstrukce nereagujících na farmakoterapii je indikována PTSMA.