Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZKUŠENOSTI S ELEKTRONICKÝM ZÁZNAMNÍKEM KREVNÍHO TLAKU V DOMÁCÍM PROSTŘEDÍ A POTENCIÁL JEHO DALŠÍHO VYUŽITÍ

J. Peleška (Praha)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Současná hypertenzní doporučení začlenila používání domácího měření krevního tlaku (DMTK) do klinické praxe jako užitečný dodatek ke konvenčnímu měření v ordinaci. Jejich součástí je standardizovaná tabulka pro záznam hodnot TK, kterou jsme převedli do Excelu a doplnili o další funkce, které jsme již prezentovali dříve. Cílem této práce je informovat o zkušenostech s použitím elektronického záznamníku TK a ukázat potenciál  jeho dalšího využití.

Elektronický záznamník se osvědčil při odlišení fenoménu bílého pláště od pravé hypertenze, při stanovení jeho podílu u pravé hypertenze při měření TK v ordinaci i při titraci optimální farmakoterapie. Větší rozdíl hodnot TK mezi měřeními v rámci jednoho sezení ukazuje nejspíše na nedodržení požadovaných 5 minut klidu před prvým měřením TK. Zaslání vyplněného záznamníku TK e-mailem umožňuje úpravu dávkování stávající medikace na dálku nebo domluvu na dřívější návštěvě pacienta v ordinaci. Pokud informační systém nemocnice (NIS) nebo ambulance neumožňuje uložení dat domácího monitoringu, nezbývá než data vytisknout nebo uložit alespoň hodnotu průměrného TK.                                                                                 
Excelovská tabulka umožňuje také snadný výpočet směrodatné odchylky a koeficientu variability, event. dalšího parametru variability krevního tlaku. Nejsilnějším prediktorem kardiovaskulárního rizika je dlouhodobá variabilita TK mezi návštěvami u lékaře, tj. měření TK v různých dnech jako v případě DMTK.

Elektronický záznamník TK usnadňuje domácí měření TK. Snadný výpočet variability TK umožňuje další výzkum v této oblasti a jeho využití.