Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RYCHLÝ ECHOKARDIOGRAFICKÝ PROTOKOL VYŠETŘENÍ V ŠOKU A V AKUTNÍ PÉČI

J. Ulman, Z. Moťovská, F. Bednář, J. Knot (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Echokardiografie je nepostradatelná diagnostická metoda u nemocných v akutní péči a v diferenciální diagnostice šoku do základních čtyř kategorií  (hypovolemický, distribuční, kardiogenní, obstrukční). Zde v posledních letech sledujeme posun klasických paradigmat ultrazvukového zobrazení statických anatomických struktur a orgánů k modelu více funkčně a patofyziologicky  zaměřenému.
V posledních letech se objevuje na kardiologických a intenzivistických fórech a  v literatuře protokol RUSH (Rapid Ultrasound exam in SHock prvně publikován v r. 2010) Pro zjednodušení a nutnou schematizaci  se protokol zaměřuje na tři vyšetřované  základní oblasti : PUMP, TANK and PIPES.  1. Srdce, perikard,  komory , kontraktilita, chlopně a hemodynamiku (PUMP) .  2. stav náplně (TANK) kdy nás zajímá náplň oběhu (horní a dolní dutá žíla a jejich kolapsibilita) a prostory s potenciálním únikem tekutin jako jsou pleurální dutiny na tekutinu, obsah vody v plicním parenchymu, pneumothorax, břišní dutina, střevo.  3. Velké cévy (PIPES) zejm. ascendentní a descendentní aortu, hlubokou žilní trombózu. Strukturovanost a cílenost protokolu je základním předpokladem úspěchu v situacích kdy časová nálož hypotenze většinou určuje osud a přežití nemocných společně s diagnostickou přesností,  terapeutickou adekvátností a v neposlední ředě i „bezpečí“ ošetřujícího lékaře.
Sdělení  si bere za cíl stručnou a názornou demonstraci protokolu vyšetření, praktické příklady včetně bohaté názorné obrázkové dokumentace a interpretaci některých méně obvyklých nálezů a tipy a triky.