Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JAKÉ POVĚDOMÍ MAJÍ PACIENTI S AKUTNÍM KORONÁRNÍM SYNDROMEM O SVÝCH RIZIKOVÝCH FAKTORECH ICHS – VÝSLEDKY Z REGISTRU ALERT-CZ

Z. Monhart, J. Reissigová, P. Janský, H. Grünfeldová, J. Zvárová, P. Widimský (Znojmo, Praha, Čáslav)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Cíl práce: Popsat výskyt rizikových faktorů ICHS (diabetes mellitus, kouření, hyperlipidemie a arteriální hypertenze) v populaci pacientů hospitalizovaných pro akutní koronární syndrom (AKS) a zhodnotit jejich povědomí o těchto rizikových faktorech.
Soubor a metodika: Pro analýzu jsme použili údaje z registru akutních koronárních syndromů ALERT-CZ, který shromažďoval data o pacientech s AKS hospitalizovaných ve 32 non-PCI nemocnicích v letech 2008-2011. Celkem jsme do analýzy zahrnuli 6236 případů AKS.  Hodnotili jsme povědomí pacienta o jeho rizikových faktorech (a jejich případnou léčbu) před vznikem AKS.
Výsledky:  Při propuštění z nemocnice po AKS mělo 82 % pacientů mezi diagnózami uvedenou arteriální hypertenzi, 79 % pacientů hyperlipidemii, a 36 % diabetes mellitus. Z 5076 pacientů s hypertenzí 467 (9,2 %) nevědělo svém onemocnění  před hospitalizací pro akutní koronární syndrom.  4857 pacientů bylo propuštěno s diagnózou hyperlipidemie, ale 1667 z nich (34,3 %) o své nemoci nevědělo před vznikem AKS. Počet nově diagnostikovaných pacientů s diabetem mellitem byl ze sledovaných rizikových faktorů nejnižší  – pouze 93 (4,2 %) případů mezi  2229 diabetiky evidovanými při propuštění.

Závěry: Hyperlipidemie, arteriální hypertenze a diabetes mellitus jsou důležité rizikové faktory pro vznik ICHS. Bohužel část pacientů přijímaných do nemocnice pro AKS o svých rizikových faktorech neví (a proto nejsou léčeni). V populaci pacientů s AKS to platí především o hyperlipidemii, která je u více než 1/3 pacientů zjištěna až během hospitalizace pro akutní koronární syndrom. Naše data podporují nutnost intenzivnějšího screeningu těchto rizikových faktorů i u dosud “zdravé” populace.