Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ATYPICKÁ LOKALIZACE LEVOSÍŇOVÉHO TROMBU

E. Kupcová, E. Krčová, M. Malý, M. Zavoral (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Tromby jsou nejčastější patologické útvary lokalizované v srdečních síních. Vznikají u predisponovaných jedinců se stázou krve v oblasti síní a ohrožují je především rizikem systémové embolizace ( event. embolizace do plicního řečiště ).

Kasuistika: 66-letá pacientka, hypertonička s permanentní fibrilací síní ( antikoagulována ), byla přijata na naše pracoviště k implantaci trvalého kardiostimulátoru pro symptomatickou fibrilaci síní s pomalou komorovou odpovědí. Vzhledem k anamnestickým údajům o lehké až středně významné mitrální stenóze, recidivující revmatické horečce v dětství a provedené mitrální komisurolýze, bylo doplněno jak TTE, tak i TEE s identickým nálezem. Kromě středně významné porevmatické mitrální stenózy ( Obr.1 ) nacházíme jako vedlejší nález isoechogenní, málo pohyblivý útvar v levé síní, vel. 4x2,5x2 cm nad kořenem aorty a 7-8 mm útvar v oblasti nad zadním cípem mitrální chlopně ( Obr.2, 3 ). Uvažujeme, a to především v kontextu účinné p.o. antikoagulace, o myxomu s ne zcela typickou lokalizací ( běžně oblast septa a fossa ovalis ). Proto pacientku po vzájemné domluvě s kardiochirurgy ( IKEM ) indikujeme k extirpaci útvaru v levé síní a mitrální náhradě. Během výkonu odstraněny 2 staré tromby vel. 5 cm, provedena úspěšně náhrada mitrální chlopně bioprotézou a poté na našem pracovišti implantován trvalý kardiostimulátor.

Závěr: Echokardiografie, jako základní zobrazovací metoda, neumožňuje jednoznačně diferencovat intrakardiální útvary. Proto je nedocenitelnou součástí klinická úvaha zahrnující anamnestická data v kontextu s charakterem útvaru a jeho lokalizací. V případě diagnostických rozpaků je na místě interdisciplinární přístup jak uvádí naše kasuistika.

Součástí bohatá obrazová dokumentace, obr.1 - mitrální stenóza, TEE, CFM; obr.2 - levosíňový útvar, TEE; obr.3 - levosíňový útvar, TEE, 3D