Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NGAL V KRVI A MOČI JAKO MOŽNÝ PREDIKTOR AKUTNÍHO POŠKOZENÍ LEDVIN U NEMOCNÝCH PODSTUPUJÍCÍCH KARDIOVASKULÁRNÍ OPERACI V MIMOTĚLNÍM OBĚHU

S. Štěpánková, J. Černošek, L. Husová, P. Němec, P. Hložková (Brno)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod:  NGAL je součástí přirozené imunity. Je filtrován v glomerulu a reabsorbován v proximálním tubulu nefronu. Při akutním poškození ledvin (AKI) dochází k jeho detekci v moči. Bylo prokázáno, že zvýšená produkce NGAL je také  v játrech, plicích a zejména neutrofilech v rámci reakce akutní fáze při imunitní odpovědi. Maximum vzestupu NGAL je po 4-6 hodinách po renálním inzultu. Zvýšené hladiny NGAL byly popsány i u chronického selhání ledvin, srdce, u zánětů či malignit.
NGAL byl donedávna považován za jednoznačný marker AKI, v současnosti je považován i za marker dalších systémových onemocnění. NGAL se vyskytuje ve formě monomerů a dimerů, jejich výskyt může být různý dle vyvolávající příčiny elevace NGAL a také  jednotlivé diagnostické soupravy se mohou lišit rozdílnou afinitou k těmto formám.
Vlastní práce:  v průběhu roku 2012 jsme vyšetřili NGAL v krvi a moči v čase 0, 2 a 6 hodin u 50 pacientů podstupujících kardiovaskulární operaci v mimotělním oběhu. U 10 z nich byl aplikován vzdálený preconditioning.U všech pacientů byl po 24 a 48 hodinách vyšetřen serový kreatinin. U nemocných se zvýšenými hodnotami jsme vyselektovali skupinu s NGAL nad cut-off hodnotou. Ve sdělení pak uvádíme podrobná statistická vyhodnocení u našeho souboru, včetně porovnání vlivu preconditioningu na hladiny NGAL.  

Závěr: Naše výsledky jsou velmi heterogenní, nenašli jsme průkaznou souvislost mezi AKI a  elevací NGAL v moči a/nebo krvi. Závěry jsou v souladu s pozorováním dalších autorů, kteří  se této problematice věnují.  Nasvědčují poznatku, že produkce NGAL není čistě specifickou záležitostí poškození ledvin a naopak je pravděpodobné, že pokud není AKI provázeno těžkým poškozením tubulů, tak nemusí k jeho vzestupu nad cut-off hodnotu vůbec dojít. Data z posledních 2-3 let tak zpochybňují počáteční euforii z NGAL jako časného markeru AKI.