Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RADIOFREKVENČNÍ ABLACE PŘÍDATNÉ DRÁHY U PACIENTA S EBSTEINOVOU ANOMÁLIÍ TRIKUSPIDÁLNÍ CHLOPNĚ - KASUISTIKA

D. Břečka, T. Veiser , H. Štefek, M. Táborský (Olomouc, Ostrava)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Přídatné dráhy (AP) vytvářejí elektrický zkrat mezi síněmi a komorami a obcházejí tak AV uzel. Většina AP spojuje levou síň s levou komorou. Pravostranné spojky mohou být spojeny s vývojovou abnormalitou- Ebsteinovou anomálií trikuspidální chlopně.  Až  25% nemocných s touto vrozenou srdeční vadou má akcesorní spojku, někdy i mnohočetnou.
Popis případu:  54 letý nemocný, doposud bez kardiální anamnesy, přijat na spádové interní oddělení pro tachykardii se širokým QRS komplexem o frekvenci kolem 200/min. Tato arytmie byla refrakterní na antiarytmika a pro oběhovou nestabilitu byl pacient zaintubován a provedena elektrická kardioverze. V úvodu hospitalizace byl na řízené ventilaci, následně stabilizován a přeložen na naše pracoviště k dalšímu řešení arytmie. Na klidovém EKG měl známky preexcitace a ECHOkardiograficky prokázána Ebsteinova anomálie trikuspidální chlopně. 
Bylo provedeno elektrofyziologické vyšetření s inducibilní ortodromní i antidromní AVRT, která morfologicky odpovídala klinické arytmii.  Provedli jsme radiofrekvenční ablaci pravostranné posteroseptální přídatné dráhy s vymizením preexcitace a inducibility jakékoli arytmie. Po 3 měsících při ambulantní kontrole je pacient klinicky stabilizován, bez známek recidivy arytmie, bez  preexcitace na EKG.

Závěr: Ebsteinova anomálie trikuspidální chlopně je spojena s častým výskytem pravostranných přídatných drah. Radiofrekvenční ablace je vysoce efektivní metodou léčby AP, což dokládá i popis našeho případu.