Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CHYBY A OMYLY V LÉČBĚ REZISTENTNÍ HYPERTENZE

O. Petrák, T. Zelinka, B. Štrauch, J. Rosa, Z. Šomlóová, T. Indra, H. Turková, R. Holaj, J. Widimský Jr. (Praha)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Cíl práce: Zjistit obvykle užívané kombinace antihypertenziv u pacientů s farmakorezistentní hypertenzí doporučených do našeho centra k suprakonziliárnímu vyšetření a identifikovat chybné kombinace antihypertenziv a léčbu v rozporu s českými a evropskými doporučeními  pro léčbu hypertenze. 
Metodika: Retrospektivní analýza užívané antihypertenzní terapie u 921 hypertoniků (521 mužů )  z let 2008-2012,  léčených nejméně trojkombinační antihypertenzní léčbou.
Výsledky:  Mezi nejvíce předepisované léky v kombinační léčbě patřily blokátory systému RAA (96%),  blokátory kalciového kanálu (83%), diuretika (79%),  beta-blokátory (76%) a centrální antihypertenziva (67%). Naopak  mezi nejméně předepisované léky v kombinační léčbě patřil spironolakton (17%) a alfa-blokátory (19%). Pokud jsme analyzovali pouze skupinu užívající trojkombinační léčbu, zjistili jsme překvapivě nízké procento diuretik v terapii (48%). Sporná kombinace inhibitoru ACE a sartanu se vyskytovala u 17,7% pacientů a navíc dalších 6,2% užívalo trojkombinaci  a 0,8%  dokonce čtyřkombinaci inhibitorů RAAS. Chybné kombinace spočívající v užívání 2 léků ze stejné antihypertenzní skupiny jsme zjistili u 23,9% nemocných, přičemž nejčastější byla kombinace 2 centrálně působících antihypertenziv (12,7%). Nebezpečná kombinace beta-blokátoru a nondihydropyridinového BKK a dvou beta-blokátorů se vyskytovala u 2,2%.
Závěr: Přes doporučované postupy se v kombinační léčbě farmakorezistentní hypertenze často setkáváme s nedostatečným zastoupením diuretik (zejména v trojkombinaci) a preferencí sporných či chybných kombinací zahrnující duální či trojitou blokádu osy renin-angiotensin-aldosteronové. Vzácností nejsou kombinace antihypertenziv ze stejné lékové třídy, zejména dvou centrálních antihypertenziv. Nedostatečně je využívána léčba alfa-blokátory a spironolaktonem.