Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MINIMÁLNĚ INVAZIVNÍ PŘÍSTUP VERSUS STERNOTOMIE. SROVNÁVACÍ RETROSPEKTIVNÍ STUDIE

T. Martinča, I. Skalský, J. Bínová (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

 Cíl: Minimálně invazivní přístup se stává stále více populární a žádanější mezi pacienty. Naší snahou je tuto alternativu nabídnout, ale ne na úkor zhoršení operačních výsledků. Na tomto základě jsme sestavili retrospektivní srovnávací studii, jejíž cílem bylo porovnat perioperační a krátkodobé výsledky mezi skupinami s miniinvazivním a sternotomickým přístupem při výkonech na mitrální chlopni, trikuspidální chlopni a při uzávěru DSS.
  Soubor a metodika: Od roku 2008 jsme operovali 110 pacinetů z miniinvazivního přístupu, kteří byli zařazeni do jedné skupiny (MI). K retrospektivně sebraným datům MI skupiny byla vytvořena odpovídající kontrolní skupina operovaná ve stejném období ze sternotomického přístupu (ST). Hlavní oblastí zájmu porovnání byla délka mimotělního oběhu, svorky, doby hospitalizace, výskytu peri a pooperačních komplikací, nutnosti reoperace a úmrtí.
  Výsledky: Statisticky významný rozdíl v neprospěch MI skupiny byl zaznamenán v délce mimotělního oběhu a svorky. (p=0,05). Průměrná doba hospitalizace byla v obou skupinách srovnatelná a také v ostatních parametrech jako jsou peri a pooperační komplikace, 30-ti denní mortalita a nutnost reoperace jsme nezaznamenali signifikantní rozdíly s ST skupinou (p=0,56).
  Závěr: I přes delší perioperační časy jsou celkové operační výsledky i krátkodobá pooperační mortalita a morbidita srovnatelná s výsledky operací kontrolní skupiny provedené ze sternotomického přístupu. Nutno ještě dodat, že k vedlejším, ale nezanedbatelným benefitům pro pacienta s MI přístupem patří lepší kosmetický efekt, rychlejší rehabilitace a celkové snížení pooperačního dyskomfortu.