Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VAGOVÁ STIMULACE V LÉČBĚ CHRONICKÉHO SRDEČNÍHO SELHÁNÍ (STUDIE NECTAR-HF)

J. Naar, Z. Chitovová, F. Málek, P. Šedivý, J. Šroubek, T. Mráz, K. Koubek, R. Vopálka, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: U pacientů s chronickým srdečním selháním (CHSS) na podkladě těžké systolické dysfunkce LK, kteří nejsou indikováni k srdeční resynchronizační léčbě (CRT) a jsou symptomatičtí i přes maximalizovanou farmakoterapii, se jeví neuromodulace jako slibná léčebná metoda. Principem vagové stimulace je ovlivnění rovnováhy vegetativního nervového systému ve prospěch parasympatiku a tím potlačení neadekvátní neuro-humorální aktivace, která se podílí na patogenezi CHSS.


Soubor a metodika: NECTAR-HF je první randomizovaná, multicentrická studie zabývající se vagovou stimulací u pacientů s CHSS.  Zařazeni jsou pacienti třídy NYHA II-III, s EF LK ≤35% a QRS ≤130ms. Stimulátor PRECISION firmy Boston Scientific (zadavatel studie) je implantován pravostranně. Základním cílem je průkaz účinnosti a bezpečnosti metody. Primárním kritériem účinnosti je EDD LK (hodnoceno po 6 měsících). Bezpečnost systému je sledována po dobu 18 měsíců. Pacienti jsou randomizováni do léčebné a kontrolní skupiny v poměru 2:1, s výhledem náboru 96 pacientů.

 

Výsledky: Do konce roku 2012 byla provedena implantace u 45 pacientů v 25 evropských centrech. Naše pracoviště se podílelo 6 implantacemi. Zařazeni byli 4 muži a 2 ženy od 56 do 80 let, s rovným podílem zastoupení ischemické i neischemické etiologie systolické dysfunkce LK. Průměrná vstupní EF LK byla 31% (28-35%), EDD LK 59mm (55-62mm).

Závěr: Na podkladě příznivých výsledků pilotní nerandomizované klinické studie s vagovou stimulací (BioControl Medical) a slibných dílčích výsledků multicentrické randomizované studie s míšní stimulací u pacientů s CHSS lze usuzovat, že i studie NECTAR-HF by mohla potvrdit účinnost metody a umožnit tak další rozvoj neuromodulačních metod v terapii CHSS u selektované skupiny symptomatických pacientů se systolickým srdečním selháním, kteří nejsou indikováni k CRT, nebo z ní neprofitují.