Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ KONTINUÁLNÍCH ELIMINAČNÍCH TECHNIK NA KORONÁRNÍ JEDNOTCE

A. Volčíková, J. Pařenica, J. Špinar (Brno)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XVIII. výroční sjezd ČKS

Akutní selhání ledvin, vyžadující podporu nebo náhradu funkce ledvin se vyskytuje v intenzivní péči nejčastěji v rámci rozvoje syndromu orgánové dysfunkce v souvislostí se sepsí. Léčba může být realizována různými metodami – intermitentní hemodialýza, kontinuální hemodialýza a peritoneální dialýza, která se v intenzivní péči nepoužívá.
   Hemodialýza je metoda, při které se nahromaděné odpadní látky a nadbytečná voda odstraňují pomocí speciálního přístroje, tzv. umělé ledviny. Očista krve probíhá mimo tělo pacienta pomocí hemodialyzačního přístroje s mimotělním oběhem krve. Princip spočívá v oddělování látek z roztoků o různé molekulární hmotnosti pomocí semipermeabilní membrány.
   Kontinuální eliminační techniky (CRRT) zahrnují široké spektrum metod (CVVH, CVVHD, CVVHDF, SCUF), které se používají kontinuálně po dobu 24 hodin a podporují nebo nahrazují funkci ledvin. Jsou preferovány zejména u hemodynamicky nestabilních nemocných. Nejčastěji používaná kritéria k napojení nemocného s akutním renálním selháním jsou laboratorní a klinické parametry, svědčící pro selhání funkce ledvin. Na koronární jednotce indikujeme nemocné se srdečním selháním, které neodpovídají na medikamentózní terapii. Pomalá CRRT přeruší bludný kruh neurohumolární aktivace a tím se stává CRRT alternativní metodou v léčbě refrakterního srdečního selhání.