Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

3D ROTAČNÍ ANGIOGRAFIE LEVÉ KOMORY JAKO PODPORA PŘI KATÉTROVÉ ABLACI KOMOROVÝCH TACHYKARDIÍ

J. Wolf, Z. Stárek, F. Lehar, J. Jež, A. Žbánková, T. Kulík (Brno)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - sesterský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod:
3D rotační angiografie je metoda využívaná převážně při podpoře katétrových ablací komplexních arytmií v levé síni. Cílem naší práce bylo vyvinout dostatečně robustní protokol pro zobrazení levé komory a využít tuto metodu jako podporu při katétrové ablaci komorových tachykardií.
Metodika:
U souboru 10 pacientů jsme provedli 3D rotační angiografii levé komory pomocí direktního nástřiku kontrastní látkou s vysokofrekvenční stimulací pravé komory 230/min. Surová data byla ručně segmentována a byl vytvořen anatomický model levé komory se zaměřením na výtokový trakt a bulbus aorty. Tento model byl následně fúzován s live-skiaskopií a importován do systému EnSite Velocity. Zde sloužil jako podpora pro tvorbu elektroanatomické mapy levé komory. Následně byla vytvořena aktivační mapa se zobrazením arytmogenního fokusu nebo bylo použito konvenční mapování. U 2 pacientů jsme 3DRA model fúzovali s elektroanatomickou mapou a v tomto modelu jsme vytvořili aktivační mapu. U 5 pacientů byl 3DRA model levé komory porovnán s anatomickým modelem získaným z CT srdce. Vlastní ablace komorových tachykardií probíhaly bez komplikací a v souvislosti s 3D rotační angiografií nebyla pozorována žádná časná ani pozdní komplikace.
Závěr:
Metoda 3D rotační angiografie se jeví jako dostatečně robustní nástroj i pro tvorbu modelů levé komory sloužících jako anatomická podpora při katétrové ablaci komorových tachykardií.