Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ŘÍZENÁ TERAPEUTICKÁ HYPOTERMIE - KVALITA ŽIVOTA

R. Kopecká, D. Hetclová, M. Hutyra (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXI. výroční sjezd ČKS

ÚVOD: Postischemická encefalopatie je jedním z hlavních faktorů limitujících přežití a kvalitu života nemocných po KPR. Metodou, která může zásadním způsobem ovlivnit prognózu těchto pacientů je léčebná hypotermie.

 

CÍL: Cílem práce je seznámit posluchače s analýzou souboru resuscitovaných pacientů chlazených intravaskulárním systémem THERMOGARD hospitalizovaných na 1. IK kardiologické JIP FN Olomouc.

 

SOUBOR A METODY: Od dubna 2012 do prosince 2012 jsme hospitalizovali 45 nemocných po KPR s iniciálním detekovaným rytmem - fibrilací komor. Všichni byli chlazeni intravaskulárním systémem THERMOGARD s nastavenou cílovou teplotou tělesného jádra 33C. Provedli jsme retrospektivní analýzu vstupních dat tohoto souboru pacientů, hodnotili jsme vztah mezi mortalitou, tíží neurologického deficitu, kvalitou života přeživších a délkou ROSC, intervalem do zahájení hypotermie a celkovým časem do dosažení cílové teploty tělesného jádra. Abychom zjistili, jak velké mají přeživší pacienti posthypoxické postižení CNS, případně deficit dalších orgánů a nakolik žijí plnohodnotný život, vypracovali jsme krátký dotazník a naše pacienty kontaktovali.

 

ZÁVĚR: Průběžné výsledky naznačují, že terapeutická hypotermie je klinicky významnou metodou v léčbě poresuscitačních stavů, kdy k dosažení protektivních účinků je velmi důležitá návaznost přednemocniční a nemocniční péče.