Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VZTAH CENTRÁLNÍHO A BRACHIÁLNÍHO KREVNÍHO TLAKU K EKG ZNÁMKÁM HYPERTROFIE LEVÉ KOMORY

P. Wohlfahrt, D. Wichterle, J. Seidlerová, J. Filipovský, J. Bruthans, V. Adámková, R. Cífková (Praha, Plzeň)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Cíl V současné době se ukazuje, že centrální tlak krve (TK) měřený v aortě může být lepším prediktorem kardiovaskulárního rizika než brachiální krevní tlak.  Zda centrální TK je lepším prediktorem hypertrofie levé srdeční komory (LVH) diagnostikované pomocí elektrokardiografie (EKG) než brachiální TK, není známo.
Metodika Pro analýzu jsme použili data ze studie post-MONICA (náhodně vybraný 1% vzorek populace). EKG známky LVH byly diagnostikovány pomocí Sokolow-Lyonova indexu a Cornellova produktu; centrální tlak byl odvozen z radiální pulsové vlny pomocí přístroje SphygmoCor.
Výsledky Z 657 pacientů zařazených do analýzy, 17 (9,4%) osob mladších 45 let a 43 (9%) osob starších 45 let mělo LVH. V mnohočetné lineární regresní analýze byl Sokolow-Lyonův index u mladších jedinců asociován pouze s mužským pohlavím a nízkým BMI, přičemž žádnou nezávislou asociaci s krevním tlakem jsme nenalezli. U starších osob, LVH byla ve vztahu s vyšším centrálním i brachiálním tlakem. V samostatných binárních logistických regresních analýzách adjustovaných na klinické proměnné, byl centrální tlak více asociován s hypertrofií levé komory než brachiální krevní tlak.
Závěr Neinvazivně stanovený centrální tlak u osob nad 45 let je v těsnějším vztahu s EKG známkami hypertrofie levé komory než brachiální tlak. To podporuje hypotézu užšího vztah centrálního tlaku s poškozením cílových orgánů. EKG kritéria hypertrofie levé komory u mladších pacientů nejsou asociovány s krevním tlakem, což naznačuje nízkou senzitivitu EKG pro detekci LVH v tyto skupině.