Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JÍCNOVÁ ECHOKARDIOGRAFIE V DIAGNOSTICE KARDIOEMBOLIZAČNÍCH CMP A JEJICH TERAPIE NA NAŠEM PRACOVIŠTI

E. Pašková, H. Línková , R. Petr (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Cíl: zhodnocení významu TEE ke stanovení etiologie kardioembolizačních iCMP a jejich léčby, prevalence PFO u pacientů po iCMP.

Metodika: v roce 2012 podstoupilo na našem pracovišti 681 pacientů vyšetření TEE, z nich 54 (8%) bylo odesláno k vyšetření pro iCMP k vyloučení  kardioembolizačního zdroje a stanovení další terapie. Průkaz bidirekčního proudění byl proveden použitím kontrastní látky a Valsavova manévru během TEE.

Výsledky: Možný kardioembolizační zdroj byl prokázán u 21 pacientů (38,1%), z toho v 18 případech se jednalo o PFO s bidirekčním prouděním, 1x šlo o DSS typu sec., 1x trombus v levé síni, 1x myxom v levé síni.  U dalších 5 pacientů bylo zjištěno morfologické PFO, ale bidirekční zkrat nebyl neprokázán. Celkem bylo tedy PFO zjištěno u 23 pacientů po iCMP (41,8%). Normální echokardiografický nález mělo 28 pacientů (50,9%). 

Ke katetrizačnímu uzávěru Amplatzerovým okluderem bylo indikováno 5 pacientů (4x PFO s bidirekčním prouděním, 1x DSS typu sec.). Myxom  levé síně byl řešen chirurgicky exstirpací tumoru. Zbývající pacienti byli léčeni medikamentózně, u 2 z nich byla nasazena antikoagulační terapie (1x pro fibrilací síní,1x pro  trombus v levé síni), 13 pacientů bylo léčeno antiagregační terapií.  

Závěr: Jícnová echokardiografie je nezastupitelnou diagnostickou metodou k průkazu nitrosrdečních trombů a zkratových srdečních vad. Zatímco prevalence PFO v běžné populaci je kolem 25%, u pacientů po kryptogenní  CMP je prevalence PFO kolem 40%, jak potvrdily i naše výsledky. Terapie pacientů po kryptogenní iCMP s PFO je standardně medikamentózní (antiagregační či antikoagulační), alternativou je perkutánní uzávěr PFO či chirurgický uzávěr. V případě DSS typu sec. jsou indikací k uzávěru klinické symptomy (srdeční selhání, paradoxní embolizace), dilatace pravostranných srdečních oddílů či hemodynamicky významný zkrat ( Qp/Qs >1,5:1).