Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DISTÁLNÍ PROTEKCE EMBOSHIELD NAV6 U INTERVENCÍ ŽILNÍCH ŠTĚPŮ (PCI SVG)- NAŠE ZKUŠENOSTI

O. Aschermann, M. Mates, P. Formánek (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Perkutánní koronární intervence (PCI)  na žilních štěpech (SVG)  je zatížena vyšším výskytem periprocedurálního infarktu myokardu (IM). Ve snaze o snížení incidence tohoto jevu jsou používány systémy distální protekce  embolizace ( embolic protection devices – EPD).
Metoda:Po předchozích zkušenostech se systémem FilterWire™ ( BSCI, USA) v posledních 3 letech na našem pracovišti používáme systém  Emboshield NAV6 (Abbott Vascular, USA). Průměr léčené cévy pro tento systém se pohybuje od  2.5 do 7.0 mm. Výhodu představuje variabilita použitého PCI vodiče - krom standardního typu je možno využít měkčí či naopak více suportivní vodič. Taktéž materiál (vysokopevnostní nylon) a design košíčku s póry o velikosti 120ug zajišťuje optimální předpoklady pro snadné zavedení, dobrou apozici a funkci filtru.
Závěr: V reálné praxi jsou dosud EPD používány jen u menšiny intervencí SVG. Důvody pro malé využití jsou technické aspekty zavedení,  větší komplexnost lézí na SVG, nejistota operátora o indikaci a nedostatek zkušeností se zařízením. Naše zkušenosti ukazují, že použití systému Emboshield NAV 6  reaguje na většinu výše uvedených limitací a jeho vysoká efektivita vytváří předpoklady pro zvýšení adherence k použití EPD   v klinické praxi, což  je v souladu s platnými doporučeními Evropské kardiologické společnosti, které jejich použití podporují.