Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ENDOVAZÁLNÍ APLIKACE ULTRAZVUKU PŘI DENERVACI RENÁLNÍCH TEPEN

M. Mudroch, Š. Královec, K. Holdová, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Arteriální hypertenze je nejčastějším kardiovaskulárním onemocněním s vysokou prevalencí v dospělé populaci (20-50%). Současně je i jedním z nejzávažnějších rizikových faktorů cévních mozkových příhod, ischemické choroby srdeční a ischemické choroby dolních končetin. Jednou z možností dlouhodobého ovlivnění hodnot krevního tlaku a tím snížení kardiovaskulárního rizika je ovlivnění sympatické nervové aktivity, která je součástí aktivační složky vegetativního nervstva.
Nedávné klinické studie ukázaly slibné výsledky metody katetrizace nazývané „renální denervace“, tj. katetrizační metody využívající radiofrekvenční (RF) nebo ultrazvukovou energii pro selektivní zacílení renálních nervů přispívajících k přetrvávání rezistentní hypertenze.
Metodika:
Systém Sound-ITV (Sound Interventions Inc.) je nová katetrizační metoda denervace renálního sympatiku, využívající rozptýlenou ultrazvukovou energii pro dosažení větší míry denervace při současné minimalizaci či eliminaci poranění renální tepny. Ultrazvuková energie je schopna se šířit krví a vytvářet řízené volumetrické teplo zahřívající přilehlé měkké tkáně bez přímého kontaktu s nimi. Nejvíce náchylné k termomechanickému poškození vyvolanému ultrazvukem jsou sympatické nervy probíhající po vnějším povrchu renální tepny. Při uvedeném postupu je ultrazvuk vysílán zevnitř tepny bez potřeby přímého kontaktu s jejími stěnami a zahřívá renální nervy do té míry, že dochází k denervaci. Použití ultrazvuku eliminuje dopad tepelné vodivosti na samotnou arteriální stěnu.
Závěr:
Technologie ultrazvukové metody SOUND – ITV pro katétrovou renální denervaci přináší inovativní řešení. Aplikace slibuje zjednodušení vlastního výkonu a současně zvýšení bezpečnosti pro pacienta. Metoda katétrové renální denervace pomocí ultrazvuku nabízí elegantní technologické řešení pro tento typ výkonu.