Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

UZÁVĚR OUŠKA LEVÉ SÍNĚ POMOCI WATCHMAN OKLUDERU U PACIENTŮ S FIBRILACÍ SÍNÍ

D. Wojnarová, M. Sikorová , D. Vavřík , J. Chovančík (Třinec)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Ouško levé srdeční síně (LAA) je nejčastějším místem tvorby trombů v srdečních dutinách. U některých pacientů s vysokým rizikem tromboembolické komplikace s krvácením při přiměřené antikoagulační léčbě je možností léčby katetrizační uzávěr LAA pomoci okluderu Watchman.

Metoda: Uzávěr LAA pomocí okluderu Watchman podstoupilo v období od 9/2011 do 7/2012 na našem pracovišti 16 pacientů (72 ± 6, 62-84 let, 6 žen).  Nejčastější indikace byly předchozí významné krvácivé komplikace v 75% a tromboembolická příhoda na perorální antikoagulaci ve 25%. Průměrné CHADS2 skóre bylo 2,9 a CHADS2-VASC skóre bylo 5,7.

Výsledek: Technicky byl výkon úspěšný u všech 16 (100%) pacientů. Výkony proběhly bez komplikací. Po dobu sledování 4-14 měsíců došlo u 2 (12%) pacientů  k pozdní tromboembolické komplikaci; v jednom případě se jednalo embolizační CMP z perzistujícího trombu na okluderu a ve druhém případě o masivní plicní embolii po vysazení warfarinu s nutností trombolýzy. Tři (19%) pacienti zůstávají na perorální antikoagulační léčbě (dva pacienti s výše uvedenou komplikací a jeden pacient s mechanickou protézou aortální chlopně.

Závěr: V našem souboru byla vysoká technická úspěšnost zavedení okluderu. Ačkoli je  uzávěr LAA v některých případech přínosnou metodou v prevenci tromboembolické komplikace, následné závažné tromboembolické komplikace přesáhly 10% ve střednědobém sledování a asi jedna pětina pacientů musela pokračovat v trvalé antikoagulační léčbě.