Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LEADLESS KARDIOSTIMULÁTORY – TECHNIKA IMPLANTACE

M. Stránská, V. Kycltová, P. Večeřová, H. Vykydalová, L. Hodačová, J. Baroch, J. Petrů, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Trvalá kardiostimulace představuje v dnešní době rutinní léčbu bradykardií. Přes jednoznačný přínos této léčby existují určité limitace, nevýhody a možné komplikace související s implantační technikou a kardiostimulační soustavou (kardiostimulátor + stimulační elektrody). Jedná se např. o pneumotorax, hemotorax, infekci stimulační soustavy, žilní trombózy či jen přítomnost jizvy v podklíčkové oblasti.  Nová technologie bezelektrodového kardiostimulátoru může výše vyjmenovaná rizika výrazně redukovat či kompletně eliminovat.
Soubor:
Bezelektrodový kardiostimulační systém Nanostim je malý přístroj (do 4cm) tvaru mikrotužkové baterie, který se zavádí přímo do srdce bez nutnosti použití stimulačních elektrod.  V naší nemocnici bylo implantováno celkem 16 „leadless“ kardiostimulátorů. Výkon se provádí při plném vědomí, jen v lokální anestezii, katetrizačním přístupem z femorální žíly. Pod skiaskopickou kontrolou je vlastní přístroj zaveden speciálním instrumentáriem do hrotu pravé komory, který je znázorněn nástřikem kontrastní látkou. V hrotu pravé komory je přístroj fixován. Po změření stimulačních parametrů je posléze stimulátor uvolněn od zaváděcího instrumentária. Všech 16 implantací proběhlo bez komplikací, průměrná doba implantace byla 20min (±12), skiaskopický čas 6,35min a parametry stimulace: stimulační práh 0,92V/0,53ms (±0,51) a sense vlny R 8,8mV (±2,9).

Závěr:
Implantace leadless kardiostimulátorů je zcela nová, technicky schůdná, rychlá a poměrně nenáročná metoda kardiostimulace. Všech 16 přístrojů bylo implantováno bez komplikací. Tato technologie eliminuje rizika klasických kardiostimulátorů a výrazně zvyšuje komfort pro pacienta. Očekáváme další rozvoj technologie směrem k dvoudutinové stimulaci.