Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INFARKT MYOKARDU PŘEDNÍ STĚNY S ST ELEVACEMI A KARDIOGENNÍM ŠOKEM ZPŮSOBENÝ IATROGENNÍ DISEKCÍ LEVÉ MAMÁRNÍ ARTERIE BĚHEM ANGIOGRAFICKÉHO VYŠETŘENÍ. KASUISTIKA

Z. Velička, V. Hraboš, D. Horák (Liberec)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Disekce levé vnitřní mamární tepny (LIMA) použité jako koronární bypass na ramus interventrikularis anterior (RIA) představuje vzácnou, nicméně potenciálně velmi závažnou komplikaci angiografických výkonů cestou tepenného systému levé horní končetiny. 
Jedná se o 57-letého muže s těžkou generalizovanou aterosklerózou, 15 let po chirurgické revaskularizaci myokardu, s ischemickou chorobou dolních končetin, po rekonstrukční operaci tepen obou dolních končetin. Pacient byl odeslán na naše pracoviště k urgentní koronarografii pro infarkt myokardu přední stěny s elevacemi ST na EKG a rozvíjejícím se kardiogenním šokem. Příčinou byla rozsáhlá spirálová disekce levé mamární arterie způsobená zaváděcím vodičem v úvodu zamýšlené angiografie dolních končetin přístupem z levé arteria brachialis na radiologickém oddělení. Jednalo se o jediný funkční bypass u nemocného s uzávěry všech hlavních koronárních tepen i ostatních žilních bypassů. Po primární angioplastice levé mamární tepny s implantací lékových stentů byl nemocný v dobrém stavu propuštěn a dle kontrolní koronarografie půl roku po intervenci je ošetřená tepna bez angiograficky významné restenózy.
Cílem naší kasuistiky je upozornit na možnost této vzácné, nicméně velmi závažné komplikace angiografických výkonů cestou tepen levé horní končetiny u nemocných po chirurgické revaskularizaci myokardu s použitím levé a. mammaria.
Součástí sdělení je obrazová dokumentace (koronarogram).