Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MECHANICKÉ SRDEČNÍ PODPORY PŘI KATETRIZAČNÍCH ABLACÍCH

K. Holdová, L. Hodačová, M. Mudroch, F. Holý (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod:

V posledních letech se rozvíjejí perkutánní mechanické srdeční podpory (pVAD). Jedná se o systémy, které umožňují částečně nebo i kompletně podpořit práci srdce jako pumpy. Především je však lze zavést „mini-invazivní“ cestou, a to převážně perkutánně, punkcí některé z velkých tepen a velkých žil. Zavedení systému mechanické podpory oběhu dává možnost „bezpečnějšího“ provádění rizikových koronárních angioplastik při těžkém nálezu na věnčitých tepnách či umožňuje „bezpečné“ ablace hemodynamicky špatně tolerovaných komorových tachykardií u pacientů s pokročilým srdečním selháním.

Metodika:
Na našem pracovišti používáme 4 druhy mechanických podpor.
1. Tandem Heart je vůbec prvním systémem aktivní mechanické podpory srdce určené k zavedení na katetrizačním sále. Nevýhodou je potřeba transseptálního přístupu. Jde o systém sloužící ke krátkodobé kontinuální perkutánní mechanické podpoře.
2. Systém Impella je perkutánní mechanická podpora oběhu využívající miniaturní axilární pumpu, která je umístěna přímo na zaváděném katétru a zavádí se retrográdně do levé komory.
3. Extrakorporální membránová oxygenace (ECMO) je krevní pumpa s vřazeným membránovým oxygenátorem, umožňuje v případě nutnosti i kompletní náhradu funkce srdce a plic. V současné době jsou k dispozici systémy od několika výrobců; na našem pracovišti máme největší zkušenosti s krevní pumpou Levitronix Centrimag a CardioHelp.
4. Dalším systémem, který používáme - Pulse Cath iVAC 3L. Jde o „ultra-krátkodobý“ systém pulsatilní levostranné srdeční podpory, který se zavádí nejčastěji z podklíčkové tepny jednoduchou preparací.

Závěr:
Mini-invazivní mechanické srdeční podpory se dnes zavádějí zpravidla po vyčerpání „konvenčních“ možností léčby srdečního selhání; slouží k překlenutí období s nedostatečným vlastním minutovým srdečním výdejem, a umožňují tak stabilizaci oběhu a orgánových funkcí.