Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OVLIVNĚNÍ SYSTÉMU RENIN-ANGIOTENZIN KATETRIZAČNÍ RENÁLNÍ DENERVACÍ

M. Kamasová, J. Václavík, M. Táborský, D. Richter, T. Václavík, T. Skála, E. Kociánová, D. Vindiš (Olomouc, Praha)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Katetrizační renální denervace je novou metodou léčby pacientů s rezistentní arteriální hypertenzí. Cílem práce bylo zhodnotit vliv katetrizační renální denervace u pacientů s rezistentní arteriální hypertenzí na systém renin-angiotenzin.

Soubor a metodika: V rámci pilotní studie byly u 15 pacientů podstupujících katetrizační renální denervaci na našem pracovišti provedeny odběry krve k vyšetření plazmatické reninové aktivity (PRA) a aldosteronu před katetrizační renální denervací a 6 měsíců po výkonu. Odběry byly prováděny ambulantně v ranních hodinách po 5-15 minutovém zklidnění vsedě bez vysazování antihypertenzní medikace.

Výsledky: Průměrné vstupní hodnoty plazmatického aldosteronu byly 193,3±127,4 ng/l, PRA 1,70±2,26 μg/l/h, průměrný poměr aldosteron/PRA (aldosterone-renin ratio, ARR) byl 65,2±114. Za 6 měsíců po katetrizační renální denervaci došlo ke statisticky významnému poklesu aldosteronu o 75,5±103,9 ng/l (p=0,0069) a byl pozorován mírný vzestup PRA o 1,64±5,7 μg/l/h (p=0,5) a statisticky nevýznamný trend ke snížení ARR o 35,4±123 (p=0,10). V souboru nebyl dostatečný počet probandů k definitivnímu posouzení ovlivnění PRA a ARR.

Závěr: Katetrizační renální denervace vedla k významnému snížení hladiny plazmatického aldosteronu. K posouzení ovlivnění plazmatické reninové aktivity bude nutné rozšíření souboru.