Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MESENTERICKÁ PANNIKULITÍDA S PRAVOSTRANNOU ILEOFEMORÁLNÍ FLEBOTROMBÓZOU: KASUISTIKA

V. Pavliňák, D. Ručka, L. Skalická, M. Chochola, P. Vařejka, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Kazuistiky
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Mesenterická pannikulitída (retraktilní mesenteritída, sklerotizující mesenteritída, mesenterická lipodystrofie) je velmi vzácné chronické zánětlivé onemocnění obvykle postihující mesenterium a přilehlou tukovou tkáň tenkého střeva. Patofyziologie této jednotky není dosud kompletně objasněna, stejně jako její vztah k riziku rozvoje tromboembolické nemoci.

V naší práci prezentujeme záchyt mesenterické pannikulitídy u 61-leté pacientky, která byla přijata pro rozsáhlou pravostrannou ileofemorální flebotrombózu s obrazem phlegmasia cerulea dolens. Před zvažovanou endovaskulární léčbou bylo provedeno CT vyšetření břicha a malé pánve, kterému dominoval nález objemné solidní masy s intimním vztahem k mesenteriálním cévám a přilehlé tukové tkání.

Podezření na mesenterickou pannikulitídu bylo vysloveno na základě specifických radiologických ukazatelů (fokální hyperdenzita v oblasti mesenterického tuku supraumbilikálně bez známek postižení tenkého střeva). K upřesnění bylo doplněno PET-CT, které vyloučilo FDG positivní neoplastický proces a podpořilo zvažovanou diagnózu mesenterické pannikulitídy. Definitivní diagnóza byla potvrzena histologicky z laparoskopicky odebraného vzorku.

S ohledem na nejasný charakter nálezu s nutností použití invazivních diagnostických metod (laparoskopie) jsme nakonec upustili od zvažované endovaskulární léčby s lokální trombolýzou.  Nemocná byla léčena konzervativně se zajištěním implantací kaválního filtru před diagnostickou laparoskopií.

Kasuistikou demonstrujeme diagnostické možnosti u mesenterické pannikulitídy a v diskuzi analyzujeme možný vztah mezi mezenteriální pannikulitídou a rozvojem ileofemorální flebotrombózy.