Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VZÁCNÁ METASTÁZA MYXOIDNÍHO LIPOSARKOMU DO MEZIKOMOROVÉHO SEPTA SRDCE

R. Virtová, T. Gazdič , J. Pirk, R. Kočková, O. Bělohlávek, K. Kamarádová, K. Kubáčková, D. Kautznerová, J. Vydra, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Kazuistiky
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Sekundární maligní nádory srdce, kterými bývají metastázy jiných nádorů jako např. melanom, karcinom plic, lymfomy či karcinom prsu jsou 20-40 krát častější než primární léze. Předmětem tohoto sdělení je vzácný případ metastázy myxoidního liposarkomu do svaloviny mezikomorového septa.
36 – letý muž bez anamnézy srdečního onemocnění, léčený od r. 2007 pro myxoidní liposarkom v levé podkolenní oblasti s recidivami v pravé axile byl přijat k vyšetření pro ložiskový nález v mezikomorovém septu. Primární nádor byl léčen exstirpací a aktinoterapií, axilární postižení vyžadovalo exstirpaci nádoru a později exenteraci celé axilární oblasti. Ložiskový nález v mezikomorovém septu byl zjištěn v rámci onkologického stagingu nádoru pomocí PET CT v podobě hypodezního okrouhlého ložiska se zvýšenou akumulací radiofarmaka 18-fluordeoxyglucosy. Pacient byl bez kardiálních potíží, EKG křivka byla normální. Patologické ložisko v střední části mezikomorového septa o průměru 31x25 mm bylo potvrzeno pomocí transthorakální echokardiografie. Magnetická rezonance svědčila pro myxomatózní tkáň a potvrdila velmi dobré ohraničení ložiska. Následně byla provedena chirurgická resekce nádoru s příznivým pooperačním průběhem. Histologické vyšetření prokázalo, že jde o izolovanou metastázu myxoidního liposarkomu.
Závěr: Diagnostika srdečních nádorů je založena na moderních zobrazovacích metodách. Tato kazuistika dokumentuje ojedinělý případ solitární metastázy myxoidního liposarkomu do oblasti mezikomorového septa s úspěšnou chirurgickou resekcí.