Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ UZÁVĚR BOTALLOVY DUČEJE U PACIENTKY S KOINCIDENCÍ BIKUSPIDÁLNÍ AORTÁLNÍ CHLOPNĚ A DILATACE ASCENDENTNÍ AORTY (PŘED ELEKTIVNÍM KARDIOCHIRURGICKÝM VÝKONEM)

R. Nykl, M. Homza, P. Blaško (Olomouc)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Perzistující ductus arteriosus (Botallova tepenná dučej) je vzácná vrozená vada (incidence u donošených novorozenců 0,05%, tj. 5-10% vrozených srdečních vad). Vzhledem k její diagnostice a terapii v dětských kardiocentrech je její de novo záchyt u dospělé populace výjimečný.


Soubor, metodika: Prezentujeme případ pacientky (r. 1950) s koincidencí bikuspidální aortální chlopně s dilatací asc. aorty a perz. ductus Botalli, která byla opakovaně hospitalizovaná pro dekompenzaci TK, paroxysmální SVT (fibrilace síní, epizoda flutteru síní), sekundární AP a dušností při výše uvedeném. Po došetření (včetně TTE, CT AG plicnice a SKG) byla indikována k Bentallově operaci, MAZE proceduře a ablaci kavotrikuspidálního isthmu. Pro záchyt dilatace asc. aorty bylo doplněno též TEE, kde zachycena patentní Botallova dučej (hemodyn. významná s kontinuálním levo-pravým zkratem).

 

Výsledky: Po společném rozhodnutí intervenčních kardiologů a kardiochirurgů bylo přistoupeno ke katetrizačnímu uzávěru dučeje, a to pomocí Amplatzova occluderu (6mm) cestou pravostr. femorální tepny a žíly, výkon bez komplikací. Po výkonu při kontrolním echu bez známek přetrvávání zkratu (CFM, CW). Po dimisi a další přípravě operována na Kardiochirurgickém pracovišti FNO, v hemodyn. stabilním stavu dimitována 14. pooperační den. Nadále sledována v Kardiologické ambulanci FNO, prováděna pravidelná echo vyšetření dle zvyklostí pooperačně, pacientka stabilní, nyní 6 měsíců po operaci bez dušnosti, bez bolestí na hrudi, bez palpitací (dle kontrolního EKG holter vyšetření sinusový rytmus).


Závěr: Naše kazuistika prezentuje hybridní řešení (katetrizační uzávěr a chirurgická korekce) u pacientky s koincidencí výše uvedených nálezů. Výskyt otevřené Botallovi dučeje je v dospělosti vzácný, poukazujeme též na výtěžnost kvalitního transezofageálního echo vyšetření.