Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZMĚŘENÍ TLAKU V ARTERIA PULMONALIS CESTOU SPOJKY A.MAMMARIA INTERNA DEXTRA NAŠITÉ NA PRAVOU VĚTEV PLICNICE U PACIENTA S KORIGOVANOU VROZENOU SRDEČNÍ VADOU

V. Čapková, M. Želízko , J. Vrbská, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Kazuistiky
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Pacienti po korekci vrozených srdečních vad představují specifickou skupinu, která vyžaduje specializovanou péči. Na tomto klinickém případu chceme ukázat alternativní možnost změření tlaku v plicnici u pacienta s korigovanou vrozenou vývojovou vadou srdce.

Kazuistika: Jedná se o 52letého pacienta s komplexní cyanotickou vrozenou srdeční vadou, jejíž podstatou je funkčně společná dvojvýtoková levá komora, rozsáhlý defekt septa komor, rudimentární pravá komora a atrézie pulmonální chlopně. V minulosti byly provedeny dvě korekční operace - spojka dle Blalock-Taussigové v r.1966 a bypass pomocí pravé artetria mammaria interna na pravou větev plicnice v r.1993. V roce 2012 byl pacient vyšetřen na našem pracovišti ke zvážení zařazení na čekací listinu transplantace srdce nebo kombinované transplantace srdce a plíce. Rozhodnutí o indikaci zaviselo na průkazu případné plicní hypertenze. Při pravostranné katetrizaci  byla zjištěna úplná atrézie pulmonální chlopně. Jako alternativního přístupu do a.pulmonalis bylo využito pravé arteria mammaria, která byla našita na pravou větev plicnice. Pomocí instrumentaria původně určeného k měření funkční frakční rezervy se podařilo změřit hodnoty tlaků v arteria pulmonalis. Nebyla  prokázána plicní hypertenze (střední tlak v plicnici 25mmHg, transpulmonální gradient 4mmHg). Proto byl nemocný akceptován k zařazení na čekací listinu kandidátů transplantace srdce, nicméně zatím bylo zařazení pro dobrý klinický stav odloženo.
Diskuze a závěr: Vzhledem ke stále se zlepšující péči o pediatrické pacienty s vrozenou srdeční vývojovou vadou se dožívá dospělosti stále větší počet nemocných s různými korekcemi základního onemocnění. V této skupině nemocných je nutný individuální přístup a hledání ne zcela typických možnosti vyšetření k správnému rozhodnutí o další léčbě.