Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EBSTEINOVA ANOMÁLIE TROJCÍPÉ CHLOPNĚ-PRENATÁLNÍ A POSTNATÁLNÍ PRŮBĚH

T. Gruszka, J. Pavlíček (Ostrava)
Tématický okruh: Pediatrická kardilogie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVIII. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Pediatrická kardiologie

Ebsteinova anomálie trojcípé chlopně je vzácná vrozená srdeční vada,která je charakteristická posunem úponu septálního a zadního cípu trojcípé chlopně do  vtokové části pravé komory. Součástí klinického obrazu vady bývají paroxysmy supraventrikulární tachykardie, které mohou zásadně zhoršovat hemodynamické důsledky vady. Vada je diagnostikovatelná již při prenatálním vyšetření.
Pacient R.K. , narozen 14.5.2008 . Diagnóza stanovena ve 25. gestačním týdnu.zpočátku  bez známek srdečního selhání plodu, paroxysmální tachykardie nezachycena. V dalším průběhu došlo k vývoji dysrytmie a srdečního selhání.  Další sledování,  prenatální léčba a plánování porodu probíhalo  ve spolupráci s Dětským kardiocentrem FN Motol. Po porodu dítě stabilizované,.na EKG je zřetelná preexcitace, HOLTER opakovaně bez dysrytmie. Anomálie je významná, hemodynamika stabilní.  Po roce vysazena medikace, během 3 měsíců relaps dysrytmie s těžkým postižením hemodynamiky a potřebou resuscitační péče. Komplikace zvládnuty, dítě v dobrém stavu na trvalé antiarytmické medikaci.
Prenatální záchyt vady umožnil její adekvátní léčbu již během gravidity. Postnatální průběh významně ovlivňuje výskyt dysrytmie.