Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

IMPLANTACE LEADLESS STIMULÁTORU.PRVNÍ ZKUŠENOSTI NAŠEHO CENTRA, OŠETŘOVATELSKÝ PŘÍSTUP

M. Kadlecová, P. Rošák, K. Kemzová (Praha)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod:
 Indikací  k implantaci stimulátoru v současnosti neubývá, přesto, že se stále častěji setkáváme se situací, kdy například  kurativní ablací fibrilace síní předcházíme  bradykardii vznikající v souvislosti s antiarytmickou terapií. Naopak přibývá nemocných po kardiochirurgických výkonech, komplikovaných bradykardií.Soubor nemocných a Metodika: 
V našem  sdělení  prezentujeme první zkušenosti z našeho pracoviště s implantací bezelektrodového kardiostimulačního systému. Nepřítomnost elektrod poskytuje jasnou výhodu, kterou je vyvarování se komplikací souvisejících s elektrodovým systémem, jako je mechanické pošlození elektrod, jejich infekce apod. Implantace leadless stimulátoru je šetrný výkon, krátkého trvání, který je vhodný i pro nemocné vyššího věku. Uvádíme první zkušenosti u 16 nemocných, kteří byli implantováni na našem oddělení, ošetřovatelskou péči periprocedurálně a další management těchto nemocných. Výsledky a Závěr:
Implantace leadless kardiostimulátoru byla ve všech případech úspěšná, v našem zatím krátkodobém sledování nedošlo k žádným komplikacím. V případě indikace jsme u nemocných záhy po  implantaci zahájili antikoagulační terapii, opět bez jakékoli komplikace. Považujeme tedy implantaci za bezpečnou alternativu, první krok k nastoupení nového technologického trendu, kterým se tento výkon bude postupně zjednodušovat.