Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VZÁCNÁ KOMPLIKACE KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE U MLADÉ PACIENTKY S AKUTNÍM INFARKTEM MYOKARDU-RUPTURA JATER S HEMOPERITONEEM-KAZUISTIKA

L. Vetešková, J. Pařenica (Brno)
Tématický okruh: Kazuistiky
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Závažnou komplikací akutního infarktu myokardu je fibrilace komor vyžadující kardiopulmonální resuscitaci. Zevní srdeční masáž může vést k fraktuře žeber, sterna, kontuzi srdce, hemothoraxu, pneumothoraxu nebo ke krvácení intraabdominálních orgánů.
Kazuistika: 32 letá pacientka s anamézou thyreopatie, kuřačka, užívající hormonální antikoncepci přichází pro bolesti mezi lopatkami s propagací do horních končetin. Po uložení na lůžko dochází ke ztrátě vědomí při fibrilaci komor, pacientka je opakovaně defibrilována, probíhá zevní srdeční masáž. Pacietka je intubována, napojena na UPV a je zahájena terapeutická hypotermie. Dle EKG je diagnostikován STEMI PS, echokardiograficky potvrzena akineza hrotu a apikální ½ přední stěny. Dle emergentní koronarografie cestou a. radialis zjištěn uzávěr proximální RIA řešený trombaspirací, primární PCI s implantací DES, je podán abciximab. Přechodně je nutná podpora vasopresory. Druhý den je pacientka extubována, ale je zjištěn významný pokles hemoglobinu z 107 na 66 g/L. Dle UZ břicha zjištěna ruptura jater s hemoperitoneem, verifikována CT vyšetřením. Podány 3 erymasy, nadále je pacientka stabilní. Z chirurgického hlediska snaha o maximálně konzervativní postup, dle opakovaných CT a UZ vyšetření nedochází k dalšímu krvácení. Je však zjištěn biliární leak, provedena punkce subkapsulárního biliomu pod CT kontrolou. Nebyla nutná ATB terapie, nebyla přerušena duální antiagregace. Doba hospitalizace byla 27 dní. Při kontrolním UZ břicha po 3 týdnech již nebyla zjištěna patologie.

Závěr: Ruptura jater je vzácná komplikace kardiopulmonální resuscitace. Je nutné na ni pomýšlet při hemodynamické nestabilitě a nejasném poklesu v krevním obraze, zvláště u pacientů s kombinovanou antiagregační a antikoagulační léčbou. Náš případ potvrdil, že i přes kombinovanou antiagregační terapii může být konzervativní postup úspěšný.