Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SNÍŽENÍ RADIAČNÍ ZÁTĚŽE U KATETRIZAČNÍCH ABLACÍ PROVÁDĚNÝCH POMOCÍ NOVÉHO NAVIGAČNÍHO SYSTÉMU MEDIGUIDE

P. Peichl, D. Wichterle, R. Čihák, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Skiaskopie je hlavní navigační metoda používaná při provádění intervenčních výkonů v kardiologii. Rentgenové záření má však potenciálně škodlivé účinky pro pacienta i zdravotnický personál. Proto se stále více využívají zobrazovací systémy, které k vizualizaci katetrů nepoužívají skiaskopii. Cílem naší práce bylo analyzovat první zkušenosti s použitím nového navigačního systému MediguideTM (St. Jude Medical, St. Paul, MN) k vedení katetrizačních ablací.
Metody: Soubor zahrnuje 20 pacientů (4 ženy, průměrný věk 55±10let), kterých byla provedena katetrizační ablace pomocí systému MediguideTM (St Jude Medical). U 10 pacientů s paroxysmální fibrilací síní (FiS) byl výkon proveden v kombinaci s mapovacím systémem NAVX (ablace FiS - skupina 1), ve zbývajících případech byla indikací byla paroxysmální supraventrikulární tachykardie (n=4) či flutter síní (n=6) výkon veden pouze pomocí systému MediguideTM (konvenční ablace - skupina 2). Výsledky byly srovnány s retrospektivní skupinou, u které nebyl systém Mediguide použit.
Výsledky: Katetrizační ablace byla úspěšná ve všech případech a nebyly zaznamenány žádné komplikace. Data srovnávací skiaskopii a délku výkonu jsou uvedena v tabulce.
Závěr: Systém MediguideTM umožňuje přesné zobrazení a navigaci katetrů v srdečních oddílech. Umožňuje úspěšné provedení katetrizační ablace při minimální skiaskopické zátěži, a to především u konvenčních ablací. Společné použití systému MediguideTM a NAVX vede k větší přesnosti a stabilitě zobrazení ablačního katetru v elektroanatomické mapě.






































  Konvenční ablace   Ablace FiS  
  Mediguide
(n=10)
Bez Mediguide (n=10)  p Mediguide
(n=10)
Bez Mediguide (n=10)  p
Skiaskopie (min)  2,2±1,0 10,9±4,3 <0.001 4,0±1,5 5,9±1,5 <0.05
 Délka výkonu (min) 92±16 91±17 ns 176±16 191±350.23