Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SEKUNDÁRNÍ BENEFITY VYŠETŘOVÁNÍ PŘED KATETRIZAČNÍ RENÁLNÍ DENERVACÍ

M. Šnorek, A. Bulava, F. Toušek (České Budějovice)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Katetrizační renální denervace (RDN) jako metoda léčby rezistentní esenciální hypertenze má respektovaná indikační kritéria. Samotnému výkonu předchází vyšetření, na jehož konci je splní jen malá část pacientů. Při systematickém vyšetřování lze očekávat vyšší záchyt náhodných patologických nálezů.

Cíl: Cílem této práce je posoudit, v jaké míře přináší vyšetřování před RDN pacientům druhotné příznivé efekty.
Metodika a výsledky: V období 3-12/2012 jsme vyšetřili před zvažovanou RDN 27 pacientů (7 žen a 20 mužů, průměrný věk 60,4 let). Po vyloučení kontraindikací byla RDN provedena u 11 nemocných (40,7 %). U 16 pacientů (59,3 %) jsme zjistili kontraindikaci RDN. Kromě běžných stavů, jako je dosažení kontroly hypertenze farmakoterapií (14,8 % pacientů), zjištění významné proteinurie či renální insuficience (14,8 %), nepříznivých anatomických poměrů renálních tepen nebo jejich aterosklerotického postižení (18,5 %) či záchytu primárního hyperaldosteronismu (3,7%) jsme odhalili i stavy, které nemusí mít s hypertenzí přímou souvislost, ale jsou důvodem pro cílenou léčbu. Dva pacienti (7,4 %) byli indikováni k chirurgické léčbě pro zjištěný Grawitzův tumor. U jednoho pacienta (3,7 %) byla diagnostikována hypertrofická KMP s následnou implantací ICD. Jeden pacient byl pro nově zjištěnou významnou kombinovanou aortální vadu a ICHS indikován ke kardiochirurgické operaci. Tři z těchto čtyř pacientů měli zároveň pro RDN nepříznivou anatomii renálních tepen.
Závěr: U 15% hypertoniků referovaných k vyšetření před zvažovanou RDN jsme nově diagnostikovali závažné patologické stavy, které tak mohly být včas léčeny a které by před érou RDN nebyly takto brzo odhaleny. I kdyby RDN zůstala vyhrazena úzce vybrané skupině pacientů, příchod této metody s sebou nezpochybnitelně přináší sekundární benefity, přispívající ke zlepšení péče o pacienty s arteriální hypertenzí.