Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HELLP SYNDROM – MATKOU DŘÍVE NEŽ SE ČEKALO - KAZUISTIKA

H. Galbavá (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - sesterský, XXI. výroční sjezd ČKS

        HELLP syndrom je velmi vážná komplikace v těhotenství s výraznou mortalitou a morbiditou (až 40 %). Je popisována buď jako samostatné onemocnění nebo jako komplikace preeklampsie. Incidence onemocnění je v  70% před porodem, ve 30% po porodu.
         V našem sdělení chceme představit 31-letou pacientku s fenylketonurií, která byla přijata na naši kliniku po ukončení těhotenství ve 24 týdnu per SC z vitální indikace, z důvodu HELLP syndromu pro emergentní hypertenzní stav a akutní srdeční selhání s plicnim edémem.. Vstupně echokardiograficky těžká dysfunkce LK, EF 35%. Pacientka zaléčena diuretiky a nitráty s efektem, dále během hospitalizace bez recidivy srdečního selhání.   Farmakologicky byla nutnost zastavení laktace. Hospitalizace na JIP proběhla bez komplikací. Po týdenní hospitalizaci byla propuštěna domů s prakticky normální systolickou funkcí a EF LK 45-50%.
         V těhotenství je důležitá prevence, pravidelná návšteva prenatální poradny. Včasným podchycením příznaků preeklampsie předcházíme komplikacím, které mohou končit až fatálně.