Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZÁNĚTLIVÁ KARDIOMYOPATIE NA PODKLADĚ INFEKCE VIREM HERPES SIMPLEX LÉČENÁ ACYCLOVIREM

E. Němeček, P. Kuchynka , T. Paleček, S. Šimek , J. Schramlová, I. Vítková , D. Hulínská , V. Aster , M. Aschermann, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Zánětlivá kardiomyopatie (ZKMP) je pojem užívaný pro systolickou dysfunkci levé komory (LK)  vzniklou v souvislosti s perzistujícím zánětlivým postižením myokardu.
Virová infekce je obecně považována za nejčastější příčinu ZKMP. Na rozdíl od ostatních kardiotropních virů bývá virus herpes simplex jen raritním nálezem v endomyokardiální biopsii (EMB) prováděné u pacientů s dilatační kardiomyopatií. V dostupné literatuře existuje jen několik kazuistických sdělení popisujících pozitivní efekt cílené antivirotické léčby této formy ZKMP.

Popis případu: Jednalo se o 46-letého muže referovaného na naše pracoviště pro 2 týdenní anamnézu postupné progredující dušnosti navazující na prodělanou pneumonii s echokardiografickým obrazem dilatace  levé komory (LK) a její těžké difúzní hypokinezy s ejekční frakcí (EF) LK 28%. Koronarografickým vyšetřením bylo vyloučeno signifikantní aterosklerotické postižení věnčitých tepen.  Vzhledem k tomu, že i přes zavedenou zvyklou léčbu srdečního selhání přetrvávala těžká systolická dysfunkce LK, rozhodli jsme se doplnit EMB. V EMB byl metodou polymerázové řetězové reakce prokázán genom herpes simplex viru 1 (HSV1). Nemocný byl následně přeléčen acyclovirem (Herpesin) po dobu 14 dnů.  Za 1 měsíc po ukončení léčby došlo ke zlepšení EF LK na 46%, které bylo doprovázené ústupem obtíží nemocného.  S odstupem 10 měsíců byla již zjištěna zcela normální systolická funkce LK (EF 69%).
 

Závěr: Léčba acyclovirem byla u námi referovaného nemocného s herpetickou ZKMP spojena s postupnou normalizací systolické funkce LK, což naznačuje pozitivní efekt cílené antivirotické léčby u tohoto druhu ZKMP.