Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ TROMBÓZA RENÁLNÍ TEPNY JAKO VZÁCNÁ KOMPLIKACE RADIOFREKVENČNÍ RENÁLNÍ DENERVACE

D. Richter, M. Táborský, D. Vindiš, M. Lazárová, L. Stojanová (Olomouc)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Radiofrekvenční renální denervace (RDN) je indikovanou nefarmakologickou léčbou pro některé pacienty s rezistentní esenciální hypertenzí. Mimo tuto doporučenou indikaci však v poslední době probíhají studie zkoumající efekt RDN i v jiných indikacích, mimo jiné rovněž u chronického srdečního selhání se systolickou dysfunkcí levé komory, jak je tomu i v případě studie Olomouc 1 probíhající na našem pracovišti, kdy je k RDN používán ablační systém Symplicity (Medtronic, USA). Dle studií i v klinické praxi je RND obecně bezpečnou metodou.V rámci tohoto sdělení je však prezentována zatím ojedinělá komplikace RDN.

Popis případu: u 78- letého pacienta byla v rámci této studie provedena standardním postupem RDN obou renálních tepen, ale na konci procedury na pravé renální tepně byla angiograficky verifikována inkompletní trombóza postihující bifurkaci a dále obě sekundární velké větve renální tepny. Trombóza postihla až distálnější,tj. ne ablací intervenovanou část renální tepny a navíc vznikla za plné efektní antitrombotické terapie ( heparin + ASA). Příčinou vzniku trombotické komplikace zřejmě byly:

1. vzniklá  hypotenze (měřená invazivně) kombinované etiologie ( již před výkonem hraniční TKu pacienta s chron. nízkou EF LK, vliv analgosedace, pokles TK po RF aplikacích do ren. tepen)

2. částečná obturace lumen renální tepny vlastním ablačním katetrem s přechodně omezeným průtokem tepnou.

Podání intravenózního antagonisty IIb/IIIa (Integrilin) bylo do 15min. bez efektu, proto následně řešeno tromboaspiračním katetrem s kompletním odsátím bílých trombů a finálním optimálním angiografickým výsledkem, tj. zcela bez reziduálních trombů v renální tepně. Další klinický průběh pak již až dosud zcela nekomplikovaný.