Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KAROTICKÝ STENTING S VYUŽITÍM PROXIMÁLNÍHO PROTEKTIVNÍHO SYSTÉMU MO.MA - PRVNÍ ZKUŠENOSTI

M. Špaček, J. Veselka (Olomouc)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod/Cíl: Mnohočetné sprchy mikroembolizačních signálů (MES) jsou asociovány s vyšším rizikem periprocedurálních cerebrovaskulárních komplikací karotického stentingu (CAS). Proximální protektivní systémy redukují počet MES v průběhu CAS, zejména v období clampu (zahrnuje zavedení guidewire, implantaci stentu, postdilataci). Cílem této pilotní studie bylo sledovat četnost MES transkraniální dopplerovskou monitorací (TCD) v průběhu CAS s využitím proximálního protektivního systému MO.MA.

Metodika: V období od dubna 2012 do listopadu 2012 byl na našem pracovišti proveden CAS s využitím MO.MA systému u 12 pacientů. Celkem 4 pacientům byla provedena kompletní TCD monitorace v průběhu výkonu.

Výsledky: U 1 pacienta byly v době implantace stentu detekovány opakovaně MES. Angiograficky byla zjištěna malpozice distálního MO.MA balónu. Po repozici nebyly následně MES detekovány. U ostatních 3 pacientů nebyly v období clampu detekovány MES. Po uvolnění clampu byly detekovány sprchy MES u 2 pacientů v počtu 1 a 3, a u 2 pacientů v počtu >3. Žádný z výkonů nebyl komplikován periprocedurální cévní mozkovou příhodou.  

Závěr: Z našich výsledků vyplývá, že využití proximálního protektivního systému MO.MA při CAS by mohlo být efektivní v redukci počtu MES v období clampu. Uvolnění clampu bývá doprovázeno detekcí sprch MES.