Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POUŽITÍ PODTLAKOVÉHO SYSTÉMU PICO K PODPOŘE HOJENÍ RÁNY PO EXTRAKCI ICD PRO DEKUBITUS GENERÁTORU

L. Heczková, O. Jiravský, M. Branny  (Třinec)
Tématický okruh: Kazuistiky
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Hojení infekční rány vzniklé po extrakci generátoru ICD je velmi pomalé vyžadujicí dlouhou hospitalizaci pacienta. Moderní podtlakové systémy na jedno použití urychlují hojení rány, zkracují dobu podávání antibiotik a snižují riziko dalších infekčních komplikací.
Vlastní popis případu:
60ti letá pacientka s  anamnézou ICHS, po IM s EF LK 35% s aneurysmatem spodní stěny LK s významnou MiR,  s dokumentovanou SMKT byla indikována k implantaci ICD- VVI. 
V odstupu 3 měsíců od implantace ICD byla u pacientky  pro nález dekubitu generátoru indikována extrakce celého systému ICD. Kultivačně z rány Stafyloccocus koaguláza negativní, dle citlivosti a konzultace s ATB centrem nasazen Rifampicin.
S ohledem na předchozí špatné hojení rány v anamnéze pacientky přistoupeno k lokálnímu přiložení podtlakového systému PICO k podpoře hojení dekubitu. Po 16ti denní aplikaci je výsledkem uspokojivé zhojení rány.
Vlastní systém PICO, jeho užití u pacientky a vývoj rány v čase, dokladován obrazovou dokumentací.
Závěr:
Lokální podtlaková terapie je vhodná k podpoře hojení infikovaných ran po extrakci stimulačních systémů, a byla úspěšně použita u dalších pacientů.