Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KLINICKY ÚSPĚŠNÁ DEVADESÁTIMINUTOVÁ NEPŘÍMÁ MECHANICKÁ SRDEČNÍ MASÁŽ PŘI SRDEČNÍ ZÁSTAVĚ VZNIKLÉ V TERÉNU A PŘI NAVAZUJÍCÍ PŘÍMÉ KORONÁRNÍ INTERVENCI

P. Hájek, J. Vejvoda, R. Čipera, D. Alan, J. Veselka (Praha)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Rychlé zahájení účinné nepřímé srdeční masáže (nSM) zlepšuje jinak obecně špatnou prognózu srdeční zástavy vzniklé v terénu (out-of-hospital cardiac arrest; OHCR). Uvádíme případ využití mechanické nSM při mimořádně dlouhé kardiopulmonální resuscitaci (KPR) a během navazující přímé koronární intervence  u pacienta s akutním infarktem myokardu komplikovaným OHCR.
 Dosud zdravý, 48-letý kuřák, přivolal Rychlou zdravotnickou pomoc pro náhle vzniklou bolest na hrudi. Přednemocniční elektrokardiografické vyšetření ukázalo elevace ST v prekordiálních svodech. Po 25 minutách od začátku obtíží byl pozorován vznik OHCR. Přes okamžité zahájení KPR nedošlo k návratu spontánní cirkulace (return of spontaneous circulation; ROSC),  proto byl na hrudník pacienta umístněn přístroj zajišťující mechanickou nSM a nemocný transportován přímo na katetrizační sál. Zde byla provedena úspěšná rekanalizace proximálního uzávěru ramus interventricularis anterior s uložením stentu. Během celého výkonu byla nezbytná nepřetržitá mechanická nSM pro přetrvávající komorovou fibrilaci rezistentní na farmakoterapii i opakované defibrilační výboje (12x; 360 J). K ROSC došlo až po obnovení průtoku věnčitou tepnou, 90 minut od vzniku OHCR. Součástí následné intenzivní péče byly intraaortální balónková kontrapulsace a léčebná hypotermie. Pacient byl propuštěn bez neurologického deficitu, s hypokinezou přední stěny (EF 40%). Tento stav přetrvával i při půlroční kontrole.
 Uvedený případ dokládá výhodu mechanické nSM jak při dlouhotrvající KPR při OHCR, tak i při provádění katetrizačního výkonu u nemocných se srdeční zástavou. Včasné a správné užití mechanické nSM zvyšuje naději na přežití nemocných s OHCR a je výhodnou alternativou provádění KPR během katetrizace.