Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TECHNIKA PERFUSNÍ HEMOSTÁZY V PREVENCI IATROGENNÍHO UZÁVĚRU RADIÁLNÍ TEPNY

J. Škvařil, M. Černohous, P. Sedloň, K. Daníčková, M. Malý (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Iatrogenní uzávěr radiální tepny  (radial artery occlusion – RAO, „asymptomatická ztráta pulsace“) je specifickou, zpravidla naštěstí benigní komplikací katetrizace z radiálního přístupu. Allenův test ani oximetrie/pletysmografie před výkonem nejsou dostatečnými prediktory končetinové ischemie při RAO. K  prevenci RAO byly vyvinuty některé pomůcky (TR band) a postupy (technika perfusní hemostázy- Barbeau test). S jejich pomocí je možno provést kompresi tepny bez přerušení krevního toku.

Metodika: Výskyt RAO jsme sledovali ve 2 obdobích,  a to před a po zavedení metody perfusní hemostázy na našem pracovišti. Vždy byl použit TR band. RAO jsme hodnotili 1. a 30. den po výkonu. Kromě fyzikálního vyšetření byla provedena duplexní sonografie příslušné radiální tepny a stejnostranné ulnární tepny standardní metodikou (morfologie tepny, případný hematom či píštěl, průměr tepny, charakter a rychlost proudění). Výsledky: V 1. období (804 pac.) poklesl výskyt RAO během 30 dnů  z 10,8% na 5,8% (p<0,001), v 2. období (532 pac.) z 5,5% na 2,85%. Zavedení techniky  perfusní hemostázy (2.soubor)  vedlo k signifikantnímu poklesu výskytu RAO časně i po 30 dnech (p=0,015).

Závěr: Zhruba u poloviny případů RAO došlo do 30 dnů k rekanalizaci. Metoda perfusní hemostázy dále snížila výskyt RAO přibližně na  polovinu. Dlouhodobý výskyt RAO v našem souboru (po 30 dnech) tak poklesl pod 3%.