Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HODNOCENÍ DIASTOLICKÉ FUNKCE LEVÉ KOMORY METODOU RADIONUKLIDOVÉ VENTRIKULOGRAFIE U PACIENTŮ SE SYSTOLICKÝM CHRONICKÝM SRDEČNÍM SELHÁNÍM

F. Málek, O. Lang, J. Vránová, E. Mandysová, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Nukleární kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Východisko: U pacientů s chronickým srdečním selháním (CHSS) a zachovalou ejekční frakcí korelují parametry diastolické funkce levé komory hodnocené pomocí radionuklidové ventrikulografie (RNVG) s parametry srdeční funkce získané dopplerovskou echokardiografií (ECHO). U nemocných se systolickým CHSS je informací málo.
Cíle práce: zjistit, zda u pacientů s CHSS korelují parametry diastolické funkce levé komory hodnocené RNVG a ECHO.
Soubor a metodika: RNVG a ECHO provedeno u 40 pacientů s CHSS (EF LK < 50%, 36 mužů a 4 žen). K posouzení diastolické funkce levé komory byly použity pro RNVG: PFR (peak filling rate [%SV/sec]), TFR – time to peak filling (ms), ECHO: EF, E, A, E/A, Em, E/Em.  RNVG a ECHO provedeny týž den.
Výsledky: průměrná EF souboru byla 30% (± 4,3%) dle ECHO a 33% ( ± 9%) dle RNVG,
průměrný E/A dle ECHO byl 1,21 (medián 0,85) a E/Em 9,0 (medián 8,40). Průměrný PFR
byl 421,7 (medián 371,0) %SV/sec a TPF 198,7 ms (medián 169,5). TPF koleroval významně s E/A (r = - 0,34, p = 0,30), korelace TPF k Ea (r = - 0,27, p = 0,082) nedosáhla statistické významnosti, poměr PFR/věk koreloval s E/Ea (r = -0,31, p = 0,05).
Závěry: U pacientů se systolickým CHSS jsme nalezli významné korelace mezi některými parametry diastolické funkce levé komory hodnocené pomocí RNVG a ECHO (TPF a PFR/věk).