Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DLOUHODOBÉ SLEDOVÁNÍ PACIENTŮ S AKUTNÍM KORONÁRNÍM SYNDROMEM LÉČENÝCH V AKUTNÍ FÁZI FONDAPARINUXEM VE ZKRÁCENÉM LÉČEBNÉM REŽIMU

H. Kuncipálová, F. Toušek, P. Widimský, J. Davídková (České Budějovice, Praha)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Autoři prezentují soubor nemocných zařazených v Nemocnici České Budějovice,a.s. původně do registru ARIXTRA - hlavní řešitel Prof.MUDr.Petr Widimský, DrSc.

Cíl: Autoři dlouhodobě sledovali všechny pacienty, kteří byli léčeni fondaparinuxem pro akutní koronární syndrom, aby ověřili, že ev. zkrácení doporučeného režimu je bezpečné a srovnatelné s výsledky klinických studií, na jejichž základě byly formulovány doporučené postupy.

Na základě mezinárodní multicentrické studie OASIS 5 byl fondaparinux doporučen v quidelines EKS v léčbě NSTEMI a NAP pro časnou invazivní strategii i konzervativní strategii (úroveň důkazů IA) v léčebném režimu do 8 dnů nebo do ukončení hospitalizace. Průměrná doba podání fondaparinuxu ve studii OASIS 5 byla 5,5 dne. Ze souboru ARIXTRA bylo patrné, že z provozních důvodů byl u řady pacientů značně zkrácen režim podávání fondaparinuxu a nemocní byli často propuštěni 2.den hospitalizace s aplikovanou jedinou dávkou léku.

Závěr: V posteru autoři předkládají  jak hospitalizační mortalitu a komplikace, tak i mortalitu, komplikace a způsob léčby pacientů po propuštění z nemocnice.