Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ HOME MONITORINGU U PACIENTŮ S IMPLANTABILNÍMI PŘÍSTROJI

J. Žáková, M. Machačová, L. Jemelková, H. Rakovská (Olomouc)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - sesterský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Home Monitoring (HM) - nadstandardní sledování pacienta s implantovaným stimulátorem (PM), defibrilátorem (ICD) nebo biventrikulárním PM/ICD (BiV/PM, BiV/ICD). Od pacienta nevyžaduje další péči. Důležité události odeslány okamžitě, dále probíhá každodenní přenos souhrnných informací. 99% událostí přeneseno zabezpečeným a efektivním způsobem do 5 minut. Doposud implantováno celosvětově >70 000 HM zařízení ve > jak 3000 pracovištích. Rozmístění - 50% Evropa, 40% Amerika a 10% zbytek světa. Servisní centrum -firma Biotronik v centru Berlína, zpracovává asi 10 tisíc přenosů/den, přeneseno > 5 milionů zpráv. Přístup k informacím o stavu implantátů dostupný nepřetržitě díky Internetu. Lékař si může určit druh zprávy od konkrétního pacienta. Upozornění na události obdrží automaticky na e-mail nebo formou SMS. Správou a sledováním HM je pověřen 1 lékař a 1 technik, optimální fungování této služby je podmíněno spoluprací s ambulantními lékaři a sestrami. Na našem pracovišti používáme HM od roku 2005, do dnešního dne máme 39 aktivních pacientů, z toho 32 s ICD a BiV/ICD a 7 s BiV /PM.
Specifikace – 1. BiV PM/ICD - navíc monitor srdečního selhání, průběžně sleduje tepovou frekvenci, aktivitu pacienta, počet komorových extrasystol/hod., % BiV stimulace, stimulační práh v levé komoře, četnost paroxysmů fibrilace síní (FiS), variabilitu srdeční frekvence. 2. Detekce FiS - kdy se FiS vyskytla a jak dlouho trvala (časné odhalení FiS může předejít mozkové mrtvici nebo srdečnímu infarktu).
Pacientský vysílač – speciální mobilní telefon, využívá technologii GPRS pro datové přenosy. Pacient jej nosí u sebe nebo jej má ve vzdálenosti max. 2m od těla.
Závěr - HM přináší zlepšení péče o pacienty, umožňuje předejít komplikacím běžně odhaleným až při běžné kontrole, avšak nenahrazuje běžné kontroly a není ani záchranným systémem.