Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

IZOLOVANÁ KONČETINOVÁ PERFUZE U PACIENTŮ S MALIGNÍM MELANOMEM

G. Hodková, M. Špaček, P. Mitáš, L. Lacina, I. Krajsová , L. Kideryová, M. Semrád, J. Lindner, J. Bříza (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XVIII. výroční sjezd ČKS

     Program „izolované hypertermické perfuze končetiny“ (HILP) u nemocných maligním melanomem probíhá na II.chirurgické klinice kardiovaskulární chirurgie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
     Centrum pro léčbu maligního melanomu na Dermato-venerologické klinice VFN a 1.LF UK má dlouhou tradici. Stejně tak i HILP byla v rámci VFN provedena prvně v 60. letech a následně se program rozvíjel ve druhé polovině 80. Let. Po určité přestávce, kdy byla tato léčba v rámci ČR dostupná pouze nemocným  indikovaným v Masarykově onkologickém ústavu , a to v Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně,  jsme se rozhodli o znovuobnovení tohoto programu ve VFN v Praze.
     Metoda je určena pro nemocné s lokální recidivou/metastatickým postižením omezeným na dolní nebo horní končetinu, u kterých nebyla prokázána vzdálená metastáza. Indikace k výkonu je interdisciplinární,  tým tvoří dermatolog/onkolog a kardiovaskulární chirurg.  Samotný operační výkon spočívá v izolaci krevního oběhu končetiny a jeho napojení na mimotělní systém oběhu a oxygenace. V první fázi dojde k ohřátí krve cirkulující končetinou na potřebnou teplotu a následnému podání individuálně stanovené dávky cytostatika. Perfuze s cytostatikem probíhá 60 minut. V závěrečné fázi výkonu se cirkulující ohřátá krev s cytostatikem nahradí krystaloidním roztokem, dojde tedy k vymytí  toxického perfuzátu. Během vymývání prfuzátu je teplota cirkulujícího objemu upravena k normě (37°C). Následně je obnoven průtok krve končetinou a operace ukončena. Metoda je standardním léčebným postupem v indikovaných případech.