Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MYKOTICKÉ PSEUDOANEURYSMA HRUDNÍ AORTY (KAZUISTIKA)

Š. Polcarová, M. Šetina (Hradec Králové, Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

 Je popisován případ 20 letého pacienta s dosud negativní anamnézou, který byl v I/2008 hospitalizován pro sykopu s bolestmi na hrudi. Zjištěna mediastinitida s arozí stěny aorty a mykotické pseudoaneurysma descendentní aorty (etiologie pseudoaneurysmatu nejasná). Implantován stentgraft do hrudní aorty a zahájena kombinovaná antibiotická a antimykotická terapie.

V III/2008 po kontrolním CT vyšetření pro těsný vztah stentgraftu ke stěně jícnu doplněna gastroskopie, kde nález rozsáhlého defektu stěny proximálního jícnu s proleželým stentgraftem, který následně po mezioborovém konzilu řešen resekcí jícnu s esofagogastroanastomozou.

 V IV/2008 rehospitalizace pro hemoptýzu, dle bronchoskopie potvrzena drobná perforace stěny levého hlavního bronchu v.s. drátěnou kličkou. Pacient indikován k operačnímu řešení (homograft aorty).

 V průběhu další hospitalizace ale při stávající antibiotické a antimykotické terapii dochází k výraznému zlepšení (dle kontrolních CT a bronchoskopií), od operačního řešení nakonec vzhledem k příznivému nálezu při konzervativní terapii ustoupeno.

 Pacient dimitován v V/2008 do domácího ošetřování. V antibiotické a antimykotické terapii pokračováno do V/2009, poté s šestitýdenním odstupem po ukončení medikace provedeno kontrolní PET CT, které neprokazuje přítomnost floridního zánětu.

 Pacient nyní v péči kardiologické ambulance naší kliniky, bez obtíží, kontrolní CT vyšetření s příznivým nálezem.