Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

QT DYNAMICITA JAKO NEINVAZIVNÍ MARKER RIZIKA NÁHLÉ SRDEČNÍ SMRTI PO INFARKTU MYOKARDU – DVOULETÉ SLEDOVÁNÍ

M. Šišáková, T. Novotný, O. Toman, I. Andršová, J. Špinar (Brno)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Patologický průběh repolarizace myokardu je spojen s vyšším rizikem maligních komorových arytmií a náhlé srdeční smrti. Novou metodou posuzování repolarizace je QT dynamicita vycházející z dlouhodobého Holterovského EKG monitorování. Cílem práce bylo hodnocení QT dynamicity u pacientů po infarktu myokardu a na základě dvouletého sledování rovněž posouzení přínosu této metody k rizikové stratifikaci náhlé srdeční smrti.
Metody: Soubor tvořili pacienti s diagnozou akutního infarktu myokardu, u kterých byl 48-72 hodin po vzniku koronární leze pořízen dlouhodobý EKG záznam. Analýza QT dynamicity byla prováděna softwarem QT Guard (GE Medical Information Technologies). Závislost QT/RR je vyjádřena lineární regresí jako rovnice přímky QT=aRR+b. Parametr „a“ je označován jako „slope“ (strmost). Pacienti byli následně sledováni po dobu dvou let.
Výsledky: Holterovský záznam s hodnotitelnou QT dynamicitou byl získán od 174 pacientů po srdečním infarktu. Hodnota QT dynamicity celého souboru pacientů s prodělaným srdečním infarktem se statisticky významně lišila od průměru zdravé skupiny. Rozdíl průměrné strmosti regresní křivky u pacientů s dysfunkcí levé srdeční komory oproti těm bez dysfunkce je rovněž statisticky významný. Nebyl shledán statisticky významný rozdíl QT dynamicity mezi pacienty s nonNSTE MI a STE MI. Strmost křivky QT/RR byla statisticky významně vyšší u nemocných, u nichž se po srdečním infarktu vytvořil Q kmit. Dvouletá mortalita činila 8%. Strmost regresní křivky zemřelých osob ve srovnání s přežívajícími se statisticky významně nelišila.
Závěry: QT dynamicitu nelze na základě předkládaných dat doporučit jako rutinní metodu stratifikace rizika náhlé srdeční smrti u nemocných v akutní fázi myokardiálního infarktu. Jedním z důležitých důvodů je nutnost příliš velké vstupní selekce pacientů a potřeba nadstandardního software.