Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

BEZSTEHOVÉ - "SUTURELESS" AORTÁLNE BIOPROTÉZY, PRVÉ SKÚSENOSTI S PROTÉZOU SORIN PERCEVAL S

J. Csanády, A. Mokráček, V. Kurfirst (České Budějovice)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Chlopenní a vrozené srdeční vady v dospělosti

Úvod: Prvá generácia bezstehových (stentless) aortálnych bioprotéz má dvá významné a limitujúce problémy. Prvý predstavuje technicky náročnejšiu implantáciu ako štandardné stentované biochlopne, čo je spojené s dlhšou implantáciou. Tým druhým problémom je neskoršia insuficiencia. Bezstehové (sutureless) aortálne bioprotézy sú novou generáciou bioprotéz konštruovaných pre liečbu aortálnej stenózy so zreteľom na bezpečnosť, čo najlepšiu hemodynamiku a rýchlosť implantácie. Ich konštrukcia umožňuje ich implantáciu minimálne invazívne pri zachovaní a rešpektovaní základnych chirurgických požiadavok vrátane odstránenia natívnej chlopne.

Metodika a výsledky: Od septembra 2012 sme na našom pracovisku implantovali celkom 5 bezstehových bioprotéz Perceval S. Vzhľadom k zavádzaniu novej metódy implantácia bola u všetkých pacientov z plnej sternotomie a prebehla bez závažnejších komplikácii. V budúcnosti predpokladáme implantáciu z pravostrannej minitorakotomie. Dvakrát sme chlopeň implantovali príliš vysoko vo výtokovom trakte. Tento problém bol vyriešený reimplantáciou pôvodnej chlopne, čo jej konštrukcia umožňuje. Jeden pacient mal úzký výtokový trakt a od operácie u neho trvala AVB III.stupňa s nutnosťou implantácie trvalého kardiostimulátoru. Ďalší pooperačný priebeh u všetkých pacientov bol nekomplikovaný a pacienti sú pravidelne klinicky a echokardiograficky sledovaní.
Záver: Minitorakotomia v kombinácii s novou generáciou bezstehových biochlopní predstavuje ďalšiu možnosť v širokom spektre potencionálnych metód naáhrad aortálnej chlopne.